Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Ażurowe naleśniki na słono
Nie wiesz, co zjeść jako pierwszy posiłek dnia? Szukasz czegoś na słono, ale nie masz ochoty na jajecznicę czy zwykłe kanapki? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś! Mamy dwa pomysły na śniadanie na słono.
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR
Śniadanie na słono - szakszuka
Nasza pierwsza propozycja to szakszuka. Oto lista składników do jej przyrządzenia:
- świeże pomidory ok. pół kilograma,
- jajka (surowe) - 3 sztuki,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 2 ząbki,
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy - papryka w proszku, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, kumin, świeża kolendra czy szczypiorek.
Możesz też dodać kiełbasę i/lub oliwki.
Przygotowanie szakszuki wygląda tak:
- Pomidory sparz i obierz, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój drobno;
- Zostaw w miseczce na chwilę, a sok, który się zbierze, odlej do innego naczynia (lub wypij);
- Jeśli zdecydujesz się na dodanie kiełbasy/boczku, to pokrój i podsmaż;
- Na patelni na tłuszczu (z ew. mięsem) zeszklij cebulę;
- Potem dołóż do niej czosnek i podsmażaj przez max. 5 minut, nie rumień, bo czosnek będzie gorzki;
- Następnie dodaj do cebuli pomidory. Przypraw całość, wymieszaj i podgrzewaj, aż pomidory zrobią się miękkie;
- Czas na jajka - wbij je we wgłębienia w warzywach. Możesz to zrobić bezpośrednio na patelni, lub umieścić masę pomidorową w osobnych naczyniach;
- Na koniec zapiecz w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez 10 minut lub po prostu podsmaż na patelni do momentu ścięcia się białek.
Gotowe! Podawaj z grzankami. Możesz też serwować z serem feta/mozzarellą.
Śniadanie na słono - wypieki śniadaniowe na słono
Jeśli chcesz zjeść pierwszy posiłek dnia w słonej wersji możesz skorzystać również z tych pomysłów na wypieki:
Śniadanie na słono - parówki w cieście francuskim
Ostatni nasz pomysł na słony początek dnia to parówki w cieście francuskim. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Oto lista składników:
- parówki (o dobrym składzie, np. z szynki) - 6 sztuk,
- ciasto francuskie - 1 opakowanie,
- ser żółty- 6 plastrów,
- nasiona do posypania - czarnuszka, sezam czy siemię lniane;
- jajko do posmarowania ciasta z wierzchu.
Przygotowanie parówki w cieście francuskim jest naprawdę proste:
- Ciasto francuskie rozwiń i podziel na kwadraty;
- Parówkę (jeśli trzeba - zdejmij z niej osłonkę) zawiń w plaster sera w ciasto;
- Takie rulony posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp nasionami (opcjonalnie);
- Gotowe rulony piecz w temperaturze ok. 200 st. C przez ok. 20 minut;
Podawaj na ciepło, np. z sosem czosnkowym. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.