Jajka faszerowane łososiem - poznaj wyjątkowe przepisy na jajka z rybą

Jajka faszerowane łososiem to propozycja, która należy do grona tych bardziej wykwintnych. Połączenie ryby z jajkami z dodatkiem zielonego koperku to wersja, która idealnie wkomponuje się w świąteczne przyjęcie.

Jajka nadziewane łososiem z serkiem - przepis krok po kroku

Jajka nadziewane łososiem z serkiem i koperkiem to przystawka prosta, ale jakże okazała pod względem smakowym. Na szczęście przygotowuje się ją bardzo szybko. Jednak to nie jedyna jej zaleta. Cechuje się ona wieloma składnikami odżywczymi, które pozytywnie wpływają na organizm. Jak zrobić jajka faszerowane łososiem i koperkiem z dodatkiem serka? Oto i sposób wykonania:

Składniki:

  • około 6 jajek
  • 1-2 łyżki serka o smaku śmietankowym
  • około 1 łyżeczki soku z cytryny
  • około 4 plastrów wędzonego łososia
  • posiekany koperek

Wykonanie:

  1. W pierwszym etapie zajmujemy się gotowaniem jajek na twardo. Później należy je ostudzić. Przekrawamy jajka na pół i wyciągamy żółtka. 
  2. Około 3 plastrów łososia drobno kroimy, dodajemy do tego serek i posiekany koperek. Dodajemy żółtka. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Tak przygotowaną masę, wkładamy do żółtek. Na wierzch układamy dekoracyjnie resztę łososia i skrapiamy sokiem z cytryny.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym z czerwoną cebulą

Jajka faszerowane łososiem wędzonym z dodatkiem czerwonej cebulki to bardzo dobre połączenie smaków. Aromatyczne, wyraziste, a do tego pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut! Z całą pewnością taka przekąska zrobi kulinarną furorę wśród przybyłych gości. Przejdźmy zatem do wykonania:

Składniki:

  • około 8 jajek
  • 4 sporej wielkości łyżki majonezu
  • około 3-4 plastrów łososia
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 czerwona cebula

Sposób przyrządzenia:

  1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka.
  2. Cebulę dokładnie obrać ze skórki. Posiekać na drobno. Możemy użyć w tym celu specjalnego gadżetu kuchennego, który ułatwi pracę.
  3. 3 plasterki łososia drobno posiekać. Żółtka, rybę, przyprawy i cebulę - połączyć i wymieszać. Dodać majonez. Następnie przygotowaną pastą napełnić białka.
  4. Całość przyozdobić łososiem i majonezem.

Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem - jak zrobić?

Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem to przystawka w świeżej odsłonie. Wprost idealna na wiosenno-świąteczny stół. Dowiedz się, jak ją przygotować, aby zachwycić rodzinę i przyjaciół. Oto i receptura na świąteczne jajka ze świeżym ogórkiem:

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 szklarniowy ogórek
  • 1 łyżka majonezu do dekoracji
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • sól, pieprz
  • 3 plastry łososia
  • opcjonalnie koperek - do dekoracji

Wykonanie:

  1. Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka - będą potrzebne w dalszej części przepisu.
  2. 2 plastry łososia należy drobno pokroić.
  3. To samo zrobić z ogórkiem.
  4. Rybę i ogórek mieszamy z serkiem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy żółtka.
  5. Całość wkładamy do białek.
  6. Układamy na wierzch dekoracyjnie łososia oraz posypujemy koperkiem (możemy dodać go także do środka naszej masy).

Jajka faszerowane to podstawa każdej Wielkanocy. Z całą pewnością powinny one znaleźć się na świątecznym stole. Najlepiej w kilku wariantach smakowych - tak, aby przypadły do gustu każdej osobie. Przepisy są proste, ale wyjątkowe w swoim smaku. Mamy nadzieję, że będą pomocne podczas planowania wielkanocnego menu.

Zobacz też: Szynka na Wielkanoc. Przepis na soczystą szynkę z sosem żurawinowo-grzybowym. Prostszy niż myślisz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.