Pierś z indyka - pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Wiemy, co zrobić by mięso nie było suche

Pierś z indyka to ciekawa i zdrowa alternatywa dla piersi z kurczaka. Dietetycy chwalą to mięso za wartości odżywcze - jest chude i bogate w minerały oraz witaminy. W kuchni jest składnikiem wielu dań, jednak warto pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że mięso nie będzie suche.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pierś indyka to smaczny pomysł na obiad. Przepisów jest bardzo dużo, jednak wybierając to mięso, należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu. Indyka łatwo jest przesuszyć, dlatego nie powinno się go poddawać zbyt długiej obróbce termicznej. W naszym przepisie zdradzamy jak prawidłowo przygotować indyka, by był kruchy, soczysty i smaczny. Więcej przepisów na pierś z indyka znajdziesz w naszym artykule: Pierś z indyka - trzy przepisy na dania w sam raz na obiad lub kolację

Dlaczego warto jeść mięso z indyka? 

Lista zalet wynikająca z jedzenia mięsa z indyka jest naprawdę długa. Jest niskokaloryczny, ma wysoką wartość odżywczą, jest chudym mięsem. To dobre źródło minerałów takich jak witamina B6 i B12, cynk,  niacyn i selen, który uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemiany materii. Dlatego mięso z indyka często polecane jest podczas diety odchudzającej. 200 g piersi indyka to zaledwie 160 kcal, dla porównania kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny – 260 kcal.

Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

Jak przygotować mięso z indyka by nie wyszło suche? 

Aby pierś z indyka wyszła soczysta, należy pamiętać, żeby nie poddawać jej zbyt długiej obróbce termicznej. Mięso jest bardzo smaczne pod warunkiem, że nie zostanie przesuszone. Zatem nie pieczmy i nie gotujmy mięsa zbyt długo. Świetnie sprawdzi się też przygotowanie mięsa w sosie, to sprawi, że będzie soczyste i kruche. Unikajmy nadmiernego rozbijania mięsa. Piersi z indyka są miękkie, a rozgniatanie włókien powoduje wyciekanie soku. W efekcie na talerzu ląduje potem wysuszone i niezbyt smaczne mięso.

Przepis na soczystą pierś z indyka

Składniki:

  • 1 kg filetu z piersi indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu gruboziarnistego
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę do mięsa. W małej miseczce łączymy miękkie masło ze wszystkimi przyprawami. Osuszoną pierś z indyka nacieramy marynatą. Ważne by całe mięso było dobrze nimi pokryte. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Pierś z indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy przez kolejne 20 minut. Pierś po wyciągnięciu powinna odpocząć przez kilka minut, po tym czasie możemy ją pokroić i podawać. Świetnie smakuje z pure ziemniaczanym i duszoną marchewką z groszkiem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.