• Link został skopiowany

Pierś z indyka - pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Wiemy, co zrobić by mięso nie było suche

Pierś z indyka to ciekawa i zdrowa alternatywa dla piersi z kurczaka. Dietetycy chwalą to mięso za wartości odżywcze - jest chude i bogate w minerały oraz witaminy. W kuchni jest składnikiem wielu dań, jednak warto pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że mięso nie będzie suche.
indyk i puree
zdjęcie ilustracyjne; fot. YARUNIV Studio / shutterstock.com

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pierś indyka to smaczny pomysł na obiad. Przepisów jest bardzo dużo, jednak wybierając to mięso, należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu. Indyka łatwo jest przesuszyć, dlatego nie powinno się go poddawać zbyt długiej obróbce termicznej. W naszym przepisie zdradzamy jak prawidłowo przygotować indyka, by był kruchy, soczysty i smaczny. Więcej przepisów na pierś z indyka znajdziesz w naszym artykule: Pierś z indyka - trzy przepisy na dania w sam raz na obiad lub kolację

Dlaczego warto jeść mięso z indyka? 

Lista zalet wynikająca z jedzenia mięsa z indyka jest naprawdę długa. Jest niskokaloryczny, ma wysoką wartość odżywczą, jest chudym mięsem. To dobre źródło minerałów takich jak witamina B6 i B12, cynk,  niacyn i selen, który uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemiany materii. Dlatego mięso z indyka często polecane jest podczas diety odchudzającej. 200 g piersi indyka to zaledwie 160 kcal, dla porównania kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny – 260 kcal.

Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

Jak przygotować mięso z indyka by nie wyszło suche? 

Aby pierś z indyka wyszła soczysta, należy pamiętać, żeby nie poddawać jej zbyt długiej obróbce termicznej. Mięso jest bardzo smaczne pod warunkiem, że nie zostanie przesuszone. Zatem nie pieczmy i nie gotujmy mięsa zbyt długo. Świetnie sprawdzi się też przygotowanie mięsa w sosie, to sprawi, że będzie soczyste i kruche. Unikajmy nadmiernego rozbijania mięsa. Piersi z indyka są miękkie, a rozgniatanie włókien powoduje wyciekanie soku. W efekcie na talerzu ląduje potem wysuszone i niezbyt smaczne mięso.

Przepis na soczystą pierś z indyka

Składniki:

  • 1 kg filetu z piersi indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu gruboziarnistego
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę do mięsa. W małej miseczce łączymy miękkie masło ze wszystkimi przyprawami. Osuszoną pierś z indyka nacieramy marynatą. Ważne by całe mięso było dobrze nimi pokryte. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Pierś z indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy przez kolejne 20 minut. Pierś po wyciągnięciu powinna odpocząć przez kilka minut, po tym czasie możemy ją pokroić i podawać. Świetnie smakuje z pure ziemniaczanym i duszoną marchewką z groszkiem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: