Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit
Potrzebujesz słodkiego wypieku na spotkanie ze znajomymi Albo może szukasz pomysłu na tort? Mamy dla Ciebie propozycję - wysokie, warstwowe ciasto Balladyna! Jest nieco pracochłonne, ale zaręczamy, że efekt jest tego wart! Spróbujcie koniecznie!
Ciasto Balladyna - składniki
Do tego warstwowego wypieku potrzeba dość sporo składników, ale na szczęście nie są one wymyślne:
Biszkopt:
- jajka - 4 sztuki,
- cukier - ¾ szklanki,
- mąka tortowa - ¾ szklanki,
- maka ziemniaczana - 1 łyżeczka,
- kakao - 2 łyżki,
- sól - odrobina.
Masa serowa
- twaróg - 700 g (np. z wiaderka),
- cukier puder - pół szklanki,
- śmietana 30 proc. - ćwierć litra,
- żelatyna - 4 łyżeczki,
- woda - pół szklanki.
Pozostałe składniki
- herbatniki - ok. 400 g,
- masa kajmakowa - 400 g,
- galaretka malinowa - 2 opakowania,
- gorąca woda - 700 ml,
- maliny (świeże) - 300 - 400g.
Ciasto Balladyna - przygotowanie
To ciasto jest nieco pracochłonne, ale efekt jest wspaniały. Warto się więc poświęcić:
- Zacznij od galaretek - wymieszaj je z gorącą wodą i zostaw w lodówce aż lekko stężeją;
- Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszaj z kakao;
- Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij mikserem na sztywną pianę;
- Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i ubijaj, aż masa będzie gładka i lśniąca;
- Zwolnij obroty miksera i stopniowo (po jednym!) dodawaj żółtka;
- Pamiętaj - każde kolejne żółtko dodawaj, gdy wcześniejsze wmieszało się w masę;
- Teraz dodaj suche składniki do masy jajecznej. Rób to łyżką/szpatułką, do chwili, gdy składniki się połączą. Nie napowietrzaj ciasta!;
- Piecz w temperaturze ok. 180 st. C przez około pół godziny do tzw. suchego patyczka;
- Upieczone wystudź i przekrój na pół, tak, aby uzyskać dwa płaskie płaty ciasta;
- Żelatynę zalej gorącą wodą (według instrukcji na opakowaniu) i dokładnie wymieszaj;
- Żelatynę zostaw do ostygnięcia. Śmietanę 30% ubij na sztywną pianę;
- Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem, potem małym strumieniem wlewaj płynną żelatynę;
- Jeśli żelatyna Ci zgęstnieje w międzyczasie, to umieść ją kąpieli wodnej w miseczce z gorącą wodą i mieszaj, aż ponownie się rozpuści;
- Teraz dodaj do twarogu ubitą śmietanę 30% i ostrożnie wymieszaj ją z masą np. łyżką.
Masz już warstwy naszej Balladyny - teraz skompletuj ciasto według schematu:
- biszkopt (spód) - twaróg - herbatniki - kajmak - herbatniki - twaróg - biszkopt (góra).
- Szczyt ciasta obłóż malinami i oblej lekko stężałą galaretką;
Gotową Balladynę wstaw do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.