Ciasto Balladyna - pyszny, warstwowy wypiek na święta i rodzinne spotkania. Połączenie smaków? Idealne

Chcesz upiec jakieś dobre ciasto na rodzinną uroczystość? A może potrzebujesz słodkiego dodatku do kawy? Niezależnie od motywacji, idealne będzie ciasto Balladyna! Koniecznie wypróbujcie!

Więcej ciekawych przepisów  znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit

Potrzebujesz słodkiego wypieku na spotkanie ze znajomymi Albo może szukasz pomysłu na tort? Mamy dla Ciebie propozycję - wysokie, warstwowe ciasto Balladyna! Jest nieco pracochłonne, ale zaręczamy, że efekt jest tego wart! Spróbujcie koniecznie!

Ciasto Balladyna - składniki

Do tego warstwowego wypieku potrzeba dość sporo składników, ale na szczęście nie są one wymyślne:

Biszkopt:

  • jajka - 4 sztuki,
  • cukier - ¾ szklanki,
  • mąka tortowa - ¾ szklanki,
  • maka ziemniaczana - 1 łyżeczka,
  • kakao - 2 łyżki,
  • sól - odrobina.

Masa serowa

  • twaróg - 700 g (np. z wiaderka),
  • cukier puder - pół szklanki,
  • śmietana 30 proc. - ćwierć litra,
  • żelatyna - 4 łyżeczki,
  • woda - pół szklanki.

Pozostałe składniki

  • herbatniki - ok. 400 g,
  • masa kajmakowa - 400 g,
  • galaretka malinowa - 2 opakowania,
  • gorąca woda - 700 ml,
  • maliny (świeże) - 300 - 400g.

Ciasto Balladyna - przygotowanie

To ciasto jest nieco pracochłonne, ale efekt jest wspaniały. Warto się więc poświęcić:

  1. Zacznij od galaretek - wymieszaj je z gorącą wodą i zostaw w lodówce aż lekko stężeją;
  2. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszaj z kakao;
  3. Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij mikserem na sztywną pianę;
  4. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i ubijaj, aż masa będzie gładka i lśniąca;
  5. Zwolnij obroty miksera i stopniowo (po jednym!) dodawaj żółtka;
  6. Pamiętaj - każde kolejne żółtko dodawaj, gdy wcześniejsze wmieszało się w masę;
  7. Teraz dodaj suche składniki do masy jajecznej. Rób to łyżką/szpatułką, do chwili, gdy składniki się połączą. Nie napowietrzaj ciasta!;
  8. Piecz w temperaturze ok. 180 st. C przez około pół godziny do tzw. suchego patyczka;
  9. Upieczone wystudź i przekrój na pół, tak, aby uzyskać dwa płaskie płaty ciasta;
  10. Żelatynę zalej gorącą wodą (według instrukcji na opakowaniu) i dokładnie wymieszaj;
  11. Żelatynę zostaw do ostygnięcia. Śmietanę 30% ubij na sztywną pianę;
  12. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem, potem małym strumieniem wlewaj płynną żelatynę;
  13. Jeśli żelatyna Ci zgęstnieje w międzyczasie, to umieść ją kąpieli wodnej w miseczce z gorącą wodą i mieszaj, aż ponownie się rozpuści;
  14. Teraz dodaj do twarogu ubitą śmietanę 30% i ostrożnie wymieszaj ją z masą np. łyżką.

Masz już warstwy naszej Balladyny - teraz skompletuj ciasto według schematu:

  1. biszkopt (spód) - twaróg - herbatniki - kajmak - herbatniki - twaróg - biszkopt (góra).
  2. Szczyt ciasta obłóż malinami i oblej lekko stężałą galaretką;

Gotową Balladynę wstaw do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. 

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.