Dania z ziemniaków mają wielu miłośników. I trudno się dziwić, to popularne warzywo można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych ziemniaki są chętnie wykorzystywane w kuchni z wielu innych powodów. Dzięki zawartości witamin korzystnie wpływają na zdrowie, a duża zawartość skrobi sprawia, że dania z ziemniaków sycą na długo. Poza tym ziemniaki są tanie i łatwo dostępne. Co można z nich przyrządzić?
A po więcej przepisów na ziemniaczane dania zapraszamy na Gazeta.pl
Ugotowane ziemniaki są świetną bazą do wszelkiego rodzaju klusek. Do przygotowania tych specjałów nie potrzeba wielu składników, a ich ogromną zaletą jest to, że można je podawać na różne sposoby. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do sosów i mięs, ale będą dobrze smakować również okraszone zeszkloną cebulką i boczkiem. To także dobry pomysł na deser, uwielbiane gnocchi z cukrem i śmietaną z pewnością zaspokoją ochotę na słodki posiłek.
Ugotowane ziemniaki ugnieć i przepuść przez praskę. Jeśli ziemniaki całkiem ostygły, warto wykorzystać w tym celu maszynkę do mielenia. Dzięki temu łatwiej będzie uzyskać odpowiednią konsystencję. Mąkę przesiej przez sito, wbij jajko. Dodaj masę ziemniaczaną i wyrabiając, połącz w gładką masę. Z tak przygotowanego ciasta odrywaj kawałki, a następnie wałkuj je w cienkie ruloniki, a następnie odcinaj paski o grubości ok. 2 cm.
Zagotuj w garnku osoloną wodę. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzuć do niej kopytka. Kopytka gotuj ok. 2-3 minut. Odcedzone, są gotowe do podania.
Kolejnym sposobem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków jest przyrządzenie smażonych talarków. Złociste i oprószone ziołami ziemniaki w tej wersji mają wielu miłośników. Jak je przygotować? Bardzo łatwo!
Ugotowane ziemniaki kroimy w cienki talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie wykładamy na niego pokrojone ziemniaki. Smażymy je do momentu, w którym nabiorą delikatnie złotego koloru. Tak przygotowane talarki wyciągamy na talerz, a nadmiar oleju odciskamy delikatnie papierowym ręcznikiem. Danie oprószamy solą i ulubionymi ziołami. W tej wersji ziemniaki świetnie smakują z rozmarynem i koperkiem. Fani ostrzejszych smaków mogą doprawić talarki ostrą papryką.
Jeśli przygotowaliśmy zbyt dużo ziemniaków, możemy wykorzystać je do zrobienia przepysznych ziemniaczanych kotletów. To nieco zapomniane dziś danie, kiedyś święciło prawdziwe triumfy na polskich stołach. I nic dziwnego, jest smaczne, tanie i syte, a także świetnie sprawdza się, gdy nie masz pomysłu na szybki domowy obiad.
Składniki:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ugotowane ziemniaki ugniatamy na gładką masę, dodajemy jajko, pokrojoną cebulę i czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem oraz zagniatamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety ziemniaczane z ugotowanych wcześniej ziemniaków można podawać jako dodatek do mięs lub traktować jako osobną potrawę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.