Ugotowałaś za dużo ziemniaków? Nie wyrzucaj! Te przepisy pozwolą je smacznie wykorzystać

Ugotowałaś za dużo ziemniaków i nie chcesz wyrzucać ich do śmieci? To świetnie, bo można z nich wyczarować smaczne dania, które pozwolą zaoszczędzić czas i pieniądze. Sprawdź trzy przepisy, które z pewnością zasmakują domownikom.

Dania z ziemniaków mają wielu miłośników. I trudno się dziwić, to popularne warzywo można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych ziemniaki są chętnie wykorzystywane w kuchni z wielu innych powodów. Dzięki zawartości witamin korzystnie wpływają na zdrowie, a duża zawartość skrobi sprawia, że dania z ziemniaków sycą na długo. Poza tym ziemniaki są tanie i łatwo dostępne. Co można z nich przyrządzić?

A po więcej przepisów na ziemniaczane dania zapraszamy na Gazeta.pl

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Kopytka, kluski, pyzy – zrobisz je z ugotowanych ziemniaków

Ugotowane ziemniaki są świetną bazą do wszelkiego rodzaju klusek. Do przygotowania tych specjałów nie potrzeba wielu składników, a ich ogromną zaletą jest to, że można je podawać na różne sposoby. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do sosów i mięs, ale będą dobrze smakować również okraszone zeszkloną cebulką i boczkiem. To także dobry pomysł na deser, uwielbiane gnocchi z cukrem i śmietaną z pewnością zaspokoją ochotę na słodki posiłek.

Jak przygotować kopytka z ugotowanych ziemniaków? Wypróbuj ten prosty przepis

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko rozmiar M
  • sól

Ugotowane ziemniaki ugnieć i przepuść przez praskę. Jeśli ziemniaki całkiem ostygły, warto wykorzystać w tym celu maszynkę do mielenia. Dzięki temu łatwiej będzie uzyskać odpowiednią konsystencję. Mąkę przesiej przez sito, wbij jajko. Dodaj masę ziemniaczaną i wyrabiając, połącz w gładką masę. Z tak przygotowanego ciasta odrywaj kawałki, a następnie wałkuj je w cienkie ruloniki, a następnie odcinaj paski o grubości ok. 2 cm.

Zagotuj w garnku osoloną wodę. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzuć do niej kopytka. Kopytka gotuj ok. 2-3 minut. Odcedzone, są gotowe do podania.

Smażone talarki ziemniaczane – danie, które uwielbiają absolutnie wszyscy. Jak je przygotować?

Kolejnym sposobem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków jest przyrządzenie smażonych talarków. Złociste i oprószone ziołami ziemniaki w tej wersji mają wielu miłośników. Jak je przygotować? Bardzo łatwo!

Z tych składników stworzysz złociste talarki:

  • ugotowane ziemniaki
  • olej
  • sól
  • rozmaryn
  • koperek

Ugotowane ziemniaki kroimy w cienki talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie wykładamy na niego pokrojone ziemniaki. Smażymy je do momentu, w którym nabiorą delikatnie złotego koloru. Tak przygotowane talarki wyciągamy na talerz, a nadmiar oleju odciskamy delikatnie papierowym ręcznikiem. Danie oprószamy solą i ulubionymi ziołami. W tej wersji ziemniaki świetnie smakują z rozmarynem i koperkiem. Fani ostrzejszych smaków mogą doprawić talarki ostrą papryką.

Ziemniaczane kotlety, które pokochają najmłodsi domownicy. Przepis jest wyjątkowo prosty!

Jeśli przygotowaliśmy zbyt dużo ziemniaków, możemy wykorzystać je do zrobienia przepysznych ziemniaczanych kotletów. To nieco zapomniane dziś danie, kiedyś święciło prawdziwe triumfy na polskich stołach. I nic dziwnego, jest smaczne, tanie i syte, a także świetnie sprawdza się, gdy nie masz pomysłu na szybki domowy obiad.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula lub garść posiekanego drobno szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia w panierce
  • 3 łyżki mąki (najlepsza będzie mąka pszenna)
  • sól
  • pieprz
  • olej

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ugotowane ziemniaki ugniatamy na gładką masę, dodajemy jajko, pokrojoną cebulę i czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem oraz zagniatamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety ziemniaczane z ugotowanych wcześniej ziemniaków można podawać jako dodatek do mięs lub traktować jako osobną potrawę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.