Śniadanie po angielsku. Czego nie może zabraknąć w tradycyjnym śniadaniu? Te składniki do podstawa

Śniadanie po angielsku jest bardzo charakterystyczne i popularne. Dostaniemy je w wielu restauracjach, nie tylko tych europejskich. Tradycyjne angielskie śniadanie składa się z wielu składników. W naszym przepisie zdradzamy jak je przygotować i z czego powinno się składać.

Więcej przepisów inspirowanych kuchniami świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Angielskie śniadanie, czyli tzw. English breakfast jest popularne na całym świecie. Dostaniemy je w prawie każdej restauracji lub barze śniadaniowym. Ma wiele wersji, każda z nich jest wyjątkowo sycąca i należy raczej do kalorycznych śniadań. Jednak warto je przygotować raz na jakiś czas, ponieważ jest bardzo smaczne i zapewnia ogrom energii na cały dzień. 

Śniadanie po angielsku - z czego się składa i jak je przygotować? 

Angielskie śniadanie należy raczej do tych kalorycznych. Większość produktów jest smażona. Często Anglicy nie jedzą pełnej wersji i dobierają ulubione składniki. Tradycyjne English brekfast składa się z:

  • fasolki w sosie pomidorowym
  • jajek sadzonych
  • bekonu
  • kiełbasek
  • smażonych pieczarek
  • tostów
  • pomidora smażonego
  • placka ziemniaczanego lub zasmażanego ziemniaka
  • herbaty lub kawy
Zobacz wideo Śniadaniowy klasyk - omlet z płatkami kukurydzianymi Nestle Corn Flakes

Lista składników angielskiego śniadanie jest naprawdę długa. Przygotowanie i produkty często różnią się w zależności od regionu. Żeby zacząć dzień od takiego posiłku trzeba się trochę napracować, jednak nagrodą będzie duże i smaczne śniadanie, które zapewni energię na sporą część dnia. Warto je przygotować w weekend i zaskoczyć swoich bliskich. 

Śniadanie po angielsku - przepis 

Składniki na dwie porcję:

  • 2 jajka
  • 4 kiełbaski frankfurterki
  • 6 plastrów boczku
  • puszka fasolki w sosie pomidorowym
  • 100 g pieczarek
  • kilka małych pomidorków
  • biały chleb tostowy
  • masło
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotowanie śniadania najlepiej rozpocząć przygotowaniem wszystkich produktów, to bardzo ułatwi nam gotowanie i sprawi, że zajmie nam to mniej czasu. 

Zaczynamy od usmażenia boczku i frankfurterek. Możemy zrobić to na patelni gilowej, zwykłej patelni lub w piekarniku. Na mniejszej patelni podpiekamy na odrobinie masła pieczarki i pomidorki. Kolejnym krokiem jest podgrzanie w rondelku fasolki. Na kolejnej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Możemy też wbić jaja na patelnię z kiełbaskami. Przed samym podaniem przygotowujemy tosty w tosterze - smarujemy masłem. Wszystkie składniki doprawiamy według upodobania i przekładamy na duży talerz. Śniadanie serwujemy na gorąco podane z czarną herbatą lub kawą. Nie może również zabraknąć tradycyjnych sosów takich jak BBQ, musztarda i keczup. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA