Kiedy wysiać owies na Wielkanoc? Podczas świątecznych dni możesz ozdobić nim stół lub wykorzystać do gotowania

Kiełkujący owies to obok zielonej rzeżuchy tradycyjna, wielkanocna dekoracja w Polsce. Młode, zielone pędy owsa doskonale ozdobią wielkanocny stół, czy świąteczny koszyczek. Z pisankami, kurczaczkami i białymi barankami będą pięknym świątecznym stroikiem. Owies to nie tylko wielkanocna tradycja, ale także must have świątecznego designu! Kiedy wysiać osiać owies na Wielkanoc? Podpowiadamy.

Jeśli chcecie, aby Wasz świąteczny stół i koszyczek ozdobił piękny owies, są dwie możliwości: możecie kupić zielone roślinki w sklepie lub wysiać go samodzielnie. Wtedy najlepiej zabrać się za to odpowiednio wcześnie, żeby na święta cieszył oko swoją zieloną i intensywną barwą.

Zobacz wideo Katarzyna Dowbor pokazuje, jak przystroić dom na święta

Więcej wielkanocnych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Kiedy wysiać owies na Wielkanoc? 10 dni to bezwzględne minimum

Minimalnym termin jaki musisz liczyć to ok. dwa tygodnie przed świętami lub nawet troszkę wcześniej. Niewysoka trawka powinna pojawić się już po 10 dniach – ale aby pięknie przyozdobić koszyczek wielkanocny, potrzebujemy kilka dni więcej.

Jeśli decydujesz się na wysiać owies na Wielkanoc, to przede wszystkim zaopatrz się więc w dobre ziarno owsa, które możesz zakupić w sklepie ogrodniczym, a także przygotuj naczynie, w którym będziesz sadzić roślinę. Wysiew owsa jest minimalnie bardziej skomplikowany niż sianie rzeżuchy, ale również nie powinien sprawić żadnych kłopotów. Owies można posiać na namoczonej wacie lub ligninie albo w ziemi do kwiatów. W tym przypadku będziesz potrzebować około dwóch dni na zazielenienie się łączki. W tej opcji nie można zapomnieć o podlewaniu, utrzymując ziemię stale wilgotną.

Co ważne, bez względu na jaki pojemnik się decydujemy – zawsze należy postawić go w ciepłym, jasnym miejscu. Owies potrzebuje promieni słońca. 

Drogocenne składniki z owsa dodadzą wigoru po zimie

Owies to zboże od wieków uprawiane i wykorzystywane przez człowieka. Chociaż jest bardzo bogatym źródłem składników odżywczych, to jednak rzadko jest spożywany przez ludzi. Najcenniejszą częścią rośliny są młode pędy, które puszczają na wiosnę. Specyfiki z młodego owsa można kupić w sklepie zielarskim, ale można też dodać sobie wiosennej energii dzięki własnej, świątecznej uprawie. Z owsianej trawy – już po świętach – można przygotować cudowny sok – wystarczy obciąć listki i zmiksować z wodą. Można też dodać trochę kefiru. Z owsianej masy powstanie także idealna maseczka, która łagodzi podrażnienia, nawilża i wygładza skórę – a nasza cera po zimie nam za to tylko podziękuje.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.