Fani makaronów pokochali spaghetti. I trudno się dziwić, ta potrawa jest nie tylko prosta i tania w przygotowaniu, ale także bardzo smaczna. Mogą po nią sięgać zarówno wegetarianie oraz weganie, jak i osoby, jedzące mięso. Wariacji na temat tego popularnego dania jest tak wiele, że w każdym domu smakuje ono nieco inaczej.
A może obiad w nieco innej wersji? Sprawdź nasze makaronowe inspiracje na Gazeta.pl!
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy mięso mielone oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i przykrywamy pokrywką. Passatę pomidorową mieszamy koncentratem pomidorowym i suszoną bazylią, a następnie zalewamy nią podsmażone mięso i ponownie przykrywamy przykrywką. Całość gotujemy na wolnym przez około pół godziny.
W międzyczasie nastawiamy w garnku osoloną wodę. Gdy się zagotuje, wrzucamy do niej makaron. Podczas gotowania warto go przemieszać, aby nie przywarł do dnia naczynia. Makaron gotujemy przez maksymalnie 10 minut.
Ugotowany makaron przekładamy na talerz. Polewamy go sosem bolognese. Danie oprószamy tartym serem i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Spaghetti w wersji wegańskiej wcale nie musi być nudne, wręcz przeciwnie! Dzięki doskonałym zamiennikom może stać się pełnowartościowym daniem, które urozmaici codzienne menu. Jakich składników użyć?
Tofu mielimy lub drobno kroimy. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego oraz wędzonej papryki. Tak zamarynowane odstawiamy na minimum godzinę. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek, a następnie zamarynowane tofu. Całość krótko podsmażamy, podlewamy odrobiną ciepłej wody i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do podsmażonego tofu. Całość zalewamy passatą i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Danie przykrywamy pokrywką i przez pół godziny gotujemy na wolnym ogniu.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy się ugotuje, odcedzamy i przekładamy na talerze. Makaron polewamy sosem i dekorujemy świeżymi ziołami. Całość można posypać wegańskim serem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.