Spaghetti - przepis, który zasmakuje wybrednym. Dzięki temu składnikowi możesz podać danie także weganom

Spaghetti to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Długie nitki makaronu skąpane z aromatycznym sosie zyskały wielu amatorów. Jak zrobić spaghetti? Przepis, który podajemy poniżej, zawsze się sprawdza.

Fani makaronów pokochali spaghetti. I trudno się dziwić, ta potrawa jest nie tylko prosta i tania w przygotowaniu, ale także bardzo smaczna. Mogą po nią sięgać zarówno wegetarianie oraz weganie, jak i osoby, jedzące mięso. Wariacji na temat tego popularnego dania jest tak wiele, że w każdym domu smakuje ono nieco inaczej.

A może obiad w nieco innej wersji? Sprawdź nasze makaronowe inspiracje na Gazeta.pl

Zobacz wideo Makaron z kurczakiem po toskańsku

Spaghetti – przepis na tradycyjne bolognese

  • 500 g mięsa mielonego (świetnie sprawdzi się wieprzowe)
  • 500 ml pomidorowej passaty
  • opakowanie makaronu typu spaghetti
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • świeże listki bazylii do dekoracji
  • twardy ser typu parmezan
  • olej

Tak przygotujesz pyszne spaghetti – przepis, który zawsze się udaje 

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy mięso mielone oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i przykrywamy pokrywką. Passatę pomidorową mieszamy koncentratem pomidorowym i suszoną bazylią, a następnie zalewamy nią podsmażone mięso i ponownie przykrywamy przykrywką. Całość gotujemy na wolnym przez około pół godziny.

W międzyczasie nastawiamy w garnku osoloną wodę. Gdy się zagotuje, wrzucamy do niej makaron. Podczas gotowania warto go przemieszać, aby nie przywarł do dnia naczynia. Makaron gotujemy przez maksymalnie 10 minut.

Ugotowany makaron przekładamy na talerz. Polewamy go sosem bolognese. Danie oprószamy tartym serem i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Pyszne danie bez mięsa? Sprawdź przepis na spaghetti w wersji wegan

Spaghetti w wersji wegańskiej wcale nie musi być nudne, wręcz przeciwnie! Dzięki doskonałym zamiennikom może stać się pełnowartościowym daniem, które urozmaici codzienne menu. Jakich składników użyć?

Składniki, z których wyczarujesz spaghetti w wersji wegan. Zdobędziesz je w każdym markecie

  • makaron z fasoli (możesz użyć także makaronu z grochu lub ciecierzycy)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 pomidory
  • kostka tofu naturalnego (lub mielone tofu)
  • sos sojowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek
  • olej

Tofu mielimy lub drobno kroimy. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego oraz wędzonej papryki. Tak zamarynowane odstawiamy na minimum godzinę. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek, a następnie zamarynowane tofu. Całość krótko podsmażamy, podlewamy odrobiną ciepłej wody i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu.

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do podsmażonego tofu. Całość zalewamy passatą i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Danie przykrywamy pokrywką i przez pół godziny gotujemy na wolnym ogniu.

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy się ugotuje, odcedzamy i przekładamy na talerze. Makaron polewamy sosem i dekorujemy świeżymi ziołami. Całość można posypać wegańskim serem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.