Podstawowy przepis na wątróbkę w sosie własnym jest bardzo prosty i wymaga jedynie kilku składników. Gdy jednak opanuje się już go do perfekcji, warto czasem poeksperymentować ze składnikami. Jednym z patentów na wzbogacenie smaku tego dania jest dodanie do niego jabłka.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wątróbkę oczyść z błonek i żyłek, a następnie opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Tak przygotowaną wątróbkę oprósz mąką.
Cebule pokrój w grubą kostkę. Jabłko umyj i pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij na niej cebulę. Gdy będzie gotowa, wyjmij ją na talerz z tłuszczu.
Obtoczone w mące kawałki wątróbki wrzuć na rozgrzany tłuszcz po cebuli, a następnie obsmaż ją ze wszystkich stron.
Do podsmażonej wątróbki dodaj cebulę i jabłko, a całość podlej gorącym bulionem, by przykrywał wątróbkę. Duś przez około 10 minut aż jabłko zacznie się rozpadać, a sos zgęstnieje. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.