Nietypowy przepis na wątróbkę w sosie. Dodaj sekretny składnik, a będzie miękka i soczysta

Podstawowy przepis na wątróbkę w sosie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy jednak dodać jeden sekretny składnik, aby stała się obłędnie soczysta, lekko słodkawa i wręcz rozpływała się w ustach.

Podstawowy przepis na wątróbkę w sosie własnym jest bardzo prosty i wymaga jedynie kilku składników. Gdy jednak opanuje się już go do perfekcji, warto czasem poeksperymentować ze składnikami. Jednym z patentów na wzbogacenie smaku tego dania jest dodanie do niego jabłka.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na wątróbkę w sosie z dodatkiem jabłka

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże jabłko
  • 2 średnie cebule
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 3 łyżki mąki

Wątróbkę oczyść z błonek i żyłek, a następnie opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Tak przygotowaną wątróbkę oprósz mąką.

Cebule pokrój w grubą kostkę. Jabłko umyj i pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij na niej cebulę. Gdy będzie gotowa, wyjmij ją na talerz z tłuszczu.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Obtoczone w mące kawałki wątróbki wrzuć na rozgrzany tłuszcz po cebuli, a następnie obsmaż ją ze wszystkich stron. 

Do podsmażonej wątróbki dodaj cebulę i jabłko, a całość podlej gorącym bulionem, by przykrywał wątróbkę. Duś przez około 10 minut aż jabłko zacznie się rozpadać, a sos zgęstnieje. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.