Ryż preparowany to świetny dodatek do różnego rodzaju słodkich przekąsek. Uwielbiane szyszki ryżowe, czy czekoladę z chrupiącym dodatkiem zna niemal każdy. Kiedyś ryż preparowany był popularnym i często wykorzystywanym składnikiem deserów. Obecnie ponownie zyskuje na popularności, a ciasta z jego dodatkiem wracają do łask!
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź przepisy na słodkie przekąski na Gazeta.pl!
Zaletą ciast z ryżem preparowanym jest to, że nie wcale nie trzeba mieć piekarnika, aby stworzyć smaczny deser, który zachwyci naszych gości. Wystarczy tylko składników, aby cieszyć się słodkim smakiem.
Składniki:
Jak przygotować ciasto z ryżem preparowanym? Masę kajmakową wrzucamy do garnka i roztapiamy na wolnym ogniu, przez cały czas mieszając. Ostudzoną przelewamy do miski i dorzucamy do niej preparowany ryż, pokruszone herbatniki oraz ewentualnie orzechy i ulubione bakalie. Całość dokładnie mieszamy, aby masa kajmakowa pokryła wszystkie składniki.
Prostokątną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy folią aluminiową. Spód wykładamy maślanymi herbatnikami, na których rozsmarowujemy przygotowaną masę z ryżem i bakaliami. Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników, delikatnie dociskając je do ryżowej masy. Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy na chwilę do lodówki.
W wysokiej misce ubijamy śmietanę kremówkę, powoli dodając do niej cukier puder. Gdy śmietana nieco zgęstnieje, dokładamy serek mascarpone, przez cały czas miksując aż do połączenia składników.
Wyciągamy blachę z ciastem z lodówki i wykładamy śmietanową masę na drugą warstwę herbatników. Czekoladę ścieramy na tarce. Ciasto oprószamy wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Tak przygotowany deser kroimy na kawałki i serwujemy polany sosem karmelowym.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.