• Link został skopiowany

Ciasto z ryżem preparowanym, które zrobisz w pół godziny. Nie potrzebujesz nawet piekarnika

Ciasto z ryżem preparowanym to świetna alternatywa dla popularnych sklepowych słodyczy. Wykonanie tego deseru zajmuje niewiele czasu. Sprawdź przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Ciasto z ryżem preparowanym - prosty przepis
pixabay

Ryż preparowany to świetny dodatek do różnego rodzaju słodkich przekąsek. Uwielbiane szyszki ryżowe, czy czekoladę z chrupiącym dodatkiem zna niemal każdy. Kiedyś ryż preparowany był popularnym i często wykorzystywanym składnikiem deserów. Obecnie ponownie zyskuje na popularności, a ciasta z jego dodatkiem wracają do łask!

Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]

Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź przepisy na słodkie przekąski na Gazeta.pl!

Ciasto z ryżem preparowanym - nie potrzebujesz piekarnika, aby je wykonać. Przekonaj się, jak to zrobić!

Zaletą ciast z ryżem preparowanym jest to, że nie wcale nie trzeba mieć piekarnika, aby stworzyć smaczny deser, który zachwyci naszych gości. Wystarczy tylko składników, aby cieszyć się słodkim smakiem.

Składniki:

  • 150 g ryżu preparowanego
  • duża puszka masy kajmakowej
  • dwa duże lub trzy mniejsze opakowania maślanych herbatników
  • dowolne bakalie
  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • 500 g serka mascarpone
  • cztery czubate łyżki cukru pudru
  • mleczna czekolada
  • opcjonalnie sos karmelowy

Proste i szybkie ciasto z ryżem preparowanym. Wystarczy pół godziny, aby je przygotować 

Jak przygotować ciasto z ryżem preparowanym? Masę kajmakową wrzucamy do garnka i roztapiamy na wolnym ogniu, przez cały czas mieszając. Ostudzoną przelewamy do miski i dorzucamy do niej preparowany ryż, pokruszone herbatniki oraz ewentualnie orzechy i ulubione bakalie. Całość dokładnie mieszamy, aby masa kajmakowa pokryła wszystkie składniki.

Prostokątną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy folią aluminiową. Spód wykładamy maślanymi herbatnikami, na których rozsmarowujemy przygotowaną masę z ryżem i bakaliami. Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników, delikatnie dociskając je do ryżowej masy. Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy na chwilę do lodówki.

W wysokiej misce ubijamy śmietanę kremówkę, powoli dodając do niej cukier puder. Gdy śmietana nieco zgęstnieje, dokładamy serek mascarpone, przez cały czas miksując aż do połączenia składników.

Wyciągamy blachę z ciastem z lodówki i wykładamy śmietanową masę na drugą warstwę herbatników. Czekoladę ścieramy na tarce. Ciasto oprószamy wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Tak przygotowany deser kroimy na kawałki i serwujemy polany sosem karmelowym.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: