Ciasto Janosik - kultowy deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Miłość od pierwszego kęsa

Szukacie pomysłu na pyszne ciasto? Inne są oklepane i nudne? Proponujemy ciasto Janosik - przepis nie jest może najprostszy, ale na pewno wart wypróbowania!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto a la Snickers z kremowym karmelem

Szykuje Wam się spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi i nie wiecie, czym ich poczęstować? Na każdą z tych okazji dobrym rozwiązaniem będzie ciasto Janosik - przepis jest może pracochłonny, ale zaręczamy, że warto! 

Ciasto Janosik - przepis. Składniki

Do Janosika potrzebujemy następujących składników:

Biszkopt:

  • jajka - 4 sztuki,
  • cukier puder - pół szklanki,
  • kakao - 1 łyżka,
  • mąka pszenna - pół szklanki,
  • mąka ziemniaczana - ćwierć szklanki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • herbata (do nasączenia).

Krem budyniowy:

  • budyń śmietankowy - 2 opakowania,
  • mleko - 700 ml,
  • cukier - 2 - 3 łyżki,
  • masło - 200 g,
  • sok z połówki cytryny.

Galaretka:

  • galaretka (czerwona) - 2 opakowania,
  • wrzątek - pół litra,
  • mrożone porzeczki - 450 g.

Krem śmietankowy:

  • śmietana 36% (schłodzona) - pół litra,
  • serek mascarpone - ćwierć kilograma,
  • cukier puder - pół szklanki.
  • śmietan-fix - 1 opakowanie.

Polewa:

  • czekolada mleczna - 50 g,
  • śmietana 30/36 proc. - ćwierć szklanki.

Ciasto Janosik - przepis. Przygotowanie

Janosik jest dość pracochłonnym ciastem, ale niezwykle pysznym. Oto instrukcja przygotowania tego smakołyku:

  1. Oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę;
  2. Stopniowo wsypuj cukier puder i miksuj do rozpuszczenia się;
  3. Pojedynczo dodawaj żółtka, jednocześnie miksując na gładką masę;
  4. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao i proszkiem do pieczenia;
  5. Ciasto wymieszaj ostrożnie, ale bardzo starannie;
  6. Przełóż na blachę i piecz w temperaturze 180 st. C przez kwadrans;
  7. Gdy ciasto ostygnie, przetnij je na dwa płaty.

Przygotuj krem budyniowy:

  1. Zawartość opakowań budyniu rozrób z połową szklanki mleka;
  2. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, po czym dodaj masę budyniową;
  3. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego i gęstego budyniu. Ostudź;
  4. Masło utrzyj mikserem, dodawaj powoli ostudzony budyń i miksuj, aż masa będzie gładka;
  5. Dodaj sok z cytryny i znów zmiksuj na gładko;
  6. Oba płaty biszkoptu nasącz obficie herbatą;
  7. Weź jedną część biszkoptu i ułóż w formie;
  8. Na biszkopt nałóż krem budyniowy i wyrównaj powierzchnię.

Zajmij się galaretką:

  1. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj porzeczki i wymieszaj;
  2. Gdy galaretka zacznie tężeć, nałóż ją na warstwę z masą budyniową;
  3. Na warstwę galaretkową połóż drugą połowę biszkoptu;

Ostatnia warstwa - krem śmietankowy

  1. Śmietanę (schłodzoną) ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem;
  2. Dodaj do masy serek mascarpone i krótko zmiksuj;
  3. Gotową masę wyłóż na szczyt ciasta, a całość wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc;

Podawaj z polewą czekoladową (rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietaną).

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.