Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Ciasto a la Snickers z kremowym karmelem
Szykuje Wam się spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi i nie wiecie, czym ich poczęstować? Na każdą z tych okazji dobrym rozwiązaniem będzie ciasto Janosik - przepis jest może pracochłonny, ale zaręczamy, że warto!
Ciasto Janosik - przepis. Składniki
Do Janosika potrzebujemy następujących składników:
Biszkopt:
- jajka - 4 sztuki,
- cukier puder - pół szklanki,
- kakao - 1 łyżka,
- mąka pszenna - pół szklanki,
- mąka ziemniaczana - ćwierć szklanki,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- herbata (do nasączenia).
Krem budyniowy:
- budyń śmietankowy - 2 opakowania,
- mleko - 700 ml,
- cukier - 2 - 3 łyżki,
- masło - 200 g,
- sok z połówki cytryny.
Galaretka:
- galaretka (czerwona) - 2 opakowania,
- wrzątek - pół litra,
- mrożone porzeczki - 450 g.
Krem śmietankowy:
- śmietana 36% (schłodzona) - pół litra,
- serek mascarpone - ćwierć kilograma,
- cukier puder - pół szklanki.
- śmietan-fix - 1 opakowanie.
Polewa:
- czekolada mleczna - 50 g,
- śmietana 30/36 proc. - ćwierć szklanki.
Ciasto Janosik - przepis. Przygotowanie
Janosik jest dość pracochłonnym ciastem, ale niezwykle pysznym. Oto instrukcja przygotowania tego smakołyku:
- Oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę;
- Stopniowo wsypuj cukier puder i miksuj do rozpuszczenia się;
- Pojedynczo dodawaj żółtka, jednocześnie miksując na gładką masę;
- Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao i proszkiem do pieczenia;
- Ciasto wymieszaj ostrożnie, ale bardzo starannie;
- Przełóż na blachę i piecz w temperaturze 180 st. C przez kwadrans;
- Gdy ciasto ostygnie, przetnij je na dwa płaty.
Przygotuj krem budyniowy:
- Zawartość opakowań budyniu rozrób z połową szklanki mleka;
- Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, po czym dodaj masę budyniową;
- Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego i gęstego budyniu. Ostudź;
- Masło utrzyj mikserem, dodawaj powoli ostudzony budyń i miksuj, aż masa będzie gładka;
- Dodaj sok z cytryny i znów zmiksuj na gładko;
- Oba płaty biszkoptu nasącz obficie herbatą;
- Weź jedną część biszkoptu i ułóż w formie;
- Na biszkopt nałóż krem budyniowy i wyrównaj powierzchnię.
Zajmij się galaretką:
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj porzeczki i wymieszaj;
- Gdy galaretka zacznie tężeć, nałóż ją na warstwę z masą budyniową;
- Na warstwę galaretkową połóż drugą połowę biszkoptu;
Ostatnia warstwa - krem śmietankowy
- Śmietanę (schłodzoną) ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem;
- Dodaj do masy serek mascarpone i krótko zmiksuj;
- Gotową masę wyłóż na szczyt ciasta, a całość wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc;
Podawaj z polewą czekoladową (rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietaną).
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.