Więcej przydatnych wskazówek znajdziesz na naszej stronie głównej
Wydawałoby się, że jajka sadzone to potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu... no chyba, że wyjdzie nierównomiernie ścięte białko, wysuszone żółtko czy za bardzo przypalone brzegi. To się zdarza, ale jest jedna ważna zasada, po zastosowaniu której jajka sadzone będą idealne. Co należy zrobić?
Jajka sadzone należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem. Dzięki temu osiągną one temperaturę pokojową i podczas smażenia zetną się równomiernie. Koniec z białkiem nadpalonym z jednej strony, a całkowicie płynnym z drugiej!
Jajka sadzone to dobra propozycja na obiad, kiedy nie mamy pomysłu i czasu na wymyślne dania. Wystarczy podać do nich ziemniaczki z wody i porcję warzyw - np. surówkę lub choćby gotowane brokuły.
Tak przygotowane jajka smakują też doskonale na kanapce lub toście. To łatwiejsze rozwiązanie dla osób, które nie potrafią zrobić jajek w koszulkach.
Jajka sadzone można także podać jako dodatek do burgera. Niebawem zaś zacznie się sezon na szparagi, które podane z tak zrobionym jajkiem smakują wprost wyśmienicie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.