Domowy chrzan wielkanocny bezsprzecznie musi być obecny na świątecznym stole. Chrzan można jadać z jajkami, dodawać do białego barszczu lub wędlin. Podany w eleganckiej miseczce chrzan będzie doskonałym dodatkiem do wędzonej lub białej kiełbasy. Wspaniale smakuje także w zestawieniu z różnego rodzaju pasztetami mięsnymi. Także wśród dań wegetariańskich i wegańskich można znaleźć takie, które doskonale pasują do podania ich z chrzanem. Chodzi m.in. o bezmięsne pasztety czy wędliny.
Okazuje się, że domowy chrzan jest nie tylko wielkanocnym przysmakiem, ale posiada także prozdrowotne właściwości. Najważniejsze pozytywne oddziaływania chrzanu to:
Okazuje się więc, że spożywanie w Wielkanoc chrzanu może być nie tylko kulinarną przyjemnością, ale i działaniem pozytywnym dla zdrowia. To miła wiadomość, bo niestety bardzo wielu potraw i dodatków typowych dla wielkanocnego stołu nie można zaliczyć do zdrowej żywności.
Jak zrobić chrzan wielkanocny? Czego potrzeba do przygotowania tego dodatku do różnych potraw? Niezbędne składniki to:
Przede wszystkim warto zadbać o to, żeby chrzan był wysokiej jakości. Powinien być dorodny i jędrny. Z takich składników najlepiej jest przygotowywać popularny na wielkanocnym stole dodatek. W przypadku posiadania nieco gorszej jakości chrzanu można go włożyć na kilka godzin do miski z zimną wodą. Powinien odzyskać jędrność.
Jak się robi chrzan? Przede wszystkim trzeba mieć przygotowaną tarkę ręczną lub blender z pojemnikiem. Przy tarciu chrzanu wydziela się ostry i szczypiący w oczy zapach.
Należy rozpocząć od obrania korzeni chrzanu i dokładnego umycia ich. Następnie trzeba je zetrzeć. Po przełożeniu startego chrzanu do miski należy dolać wodę, sok z cytryny i przyprawy. Całość trzeba dokładnie wymieszać. Domowy chrzan jest dość trwały i może być przechowywany w lodówce nawet przez miesiąc.
Domowy chrzan stanowi także ciekawą bazę dla zrobienia z niego innych dodatków. Chodzi między innymi o popularną ćwikłę. Na tym jednak nie koniec, bo poprzez dodanie śmietany lub majonezu można nieco osłabić ostry smak chrzanu. Całość staje się bardziej kwaśna i aksamitna. Również stanowi doskonały dodatek do świątecznych mięs.
Zobacz też: Święconka 2022 - lista pokarmów do święcenia oraz koszykowe inspiracje. Co będzie modne w tym sezonie?