Pani Kazia ze szkolnej stołówki zdradziła mi sekret na absolutnie proste zrazy śląskie. Ich przygotowanie to pestka!

Zrazy śląskie to doskonała opcja dla tych z nas, którzy nie lubią spędzać wiele czasu w kuchni na wieloetapowych przygotowaniach poszczególnych składników obiadowych. Wystarczy mięso mielone, odrobinę tłuszczu do smażenia i trochę przypraw, aby wyczarować przepyszne danie dla siebie i dla całej rodziny.

Dania kuchni śląskiej wyróżniają się różnorodnością smaków, wielością wpływów  i prostotą w przygotowaniu. Za najważniejszy posiłek w tym regionie od zawsze uchodzi obiad, który koniecznie musi być dwudaniowy. Popularną opcją na drugie danie to nieco "oszukane" zrazy śląskie. Oszukane, ponieważ zamiast pracowicie ubijać mięso wołowe, zawijać i dusić je, wystarczy użyć mięsa mielonego. I przepis na to smaczne obiadowe danie dostałam od pani Kazi - szkolnej kucharki z Żor, która ma przeszło 40-letnie doświadczenie w kuchni. Danie jest bardzo proste i różni się od tradycyjnego, jednakże jest nie mniej wartościowe niż zrazy przygotowywane znaną Ślązakom metodą. Jest natomiast łatwiejsze w przygotowaniu i zajmuje znacznie mniej czasu - najwyżej 30 minut.

Zobacz wideo Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

Przepis na zrazy śląskie składa się z łatwo dostępnych składników

Produkty potrzebne do przygotowania zrazów:

  • 500 gramów mielonej wołowiny;
  • duża cebula;
  • cztery duże ogórki konserwowane w occie;
  • musztarda;
  • masło;
  • olej roślinny;
  • szczypta soli lub mniej (sól zawarta jest już w musztardzie);
  • szczypta czarnego pieprzu;
  • tłuszcz do smażenia.

Zrazy śląskie z przepisu szkolnej kucharki. Jak je przygotować?

Cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z ogórkami konserwowymi. Na patelni rozpuszczamy i rozgrzewamy masła oraz olej - każdego dodajemy po łyżce. Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy cebulę, smażymy do momentu, aż się zeszkli.

Musztardę dorzucamy do startych ogórków oraz zeszklonej cebuli. Smażymy przez minutę, zostawiamy do przestudzenia. Zawartość patelni mieszamy z mięsem mielonym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ręcznie zwartą masę, dbając o to, by równomiernie wymieszać wszystkie składniki. Formujemy kotlety o owalnym kształcie. Smażymy na patelni z obu stron na średnim ogniu na odrobinie tłuszczu. Nie dodajemy żadnej panierki.

Zrazy śląskie podaje się zwykle z ziemniakami purée (są to tłuczone gotowane ziemniaki, zwykle z dodatkiem masła, śmietany i odrobiną soli) i sosem pieczarkowym. Pani Kazia sugeruje również, że świetnie będą smakować z kaszą i kiszoną kapustą. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA