Babka gotowana - przepis na ciekawą wariację klasycznej babki wielkanocnej. Przygotujesz ją w czterech krokach

Szukasz przepisu na wielkanocne ciasto? Babka gotowana to ciekawa alternatywa dla klasycznej babki wielkanocnej. Przygotowanie jest banalnie proste, jednak potrzebna jest odpowiednia forma. Podaj ją z czekoladową polewą lub lukrem i zaskocz swoich bliskich w te święta.

Więcej przepisów na świąteczne wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Babka gotowana jest pyszna, sprężysta, wilgotna i krucha. Jej przygotowanie jest bardzo proste, jednak kluczowa jest odpowiednia forma, która nie przepuści wody do środka. Tak przygotowane ciasto z pewnością zasmakuje wszystkim w te święta. W naszym przepisie podpowiadamy jak ją przygotować krok po kroku.

Co jest sekretem babki gotowanej i jak ją przygotować? 

Sekretem udanej babki gotowanej są dobrej jakości składniki, to one decydują o smaku i wyglądzie naszej babki. Robiąc zakupy, wybierajmy więc produkty świeże i z dobrych źródeł. Poza składnikami kluczowa w przygotowaniu okaże się forma. Ważne by nie przepuszczała wody do środka. Dzięki temu, że babka jest gotowana, otrzymujemy sprężystą konsystencję, dodatkowo ciasto jest wilgotne i kruche. Smak wzbogaci polewa czekoladowa, lukier lub cukier puder. Tak przygotowana babka jest nie tylko smaczna, ale też spektakularnie przyozdobi stół wielkanocny.

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Przepis na babkę gotowaną

Składniki:

  • 6 jajek
  • 160 g mąki tortowej
  • 175 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  •  ½ opakowania proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy 

Sposób przygotowania:

Przed przygotowaniem babki należy zaopatrzyć się w odpowiednią formę, która zabezpiecza ciasto przed przedostaniem się do środka gorącej wody.

Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek, następnie ucieramy żółtka z cukrem i kostką masła. Masa powinna być gładka. Obie mąki mieszamy i przesypujemy przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia. Suche produkty stopniowo dodajemy do masy maślanej, cały czas ubijając. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy kilka kropel aromatu.

Masę przelewamy do formy, szczelnie zamykamy i umieszczamy w dużym garnku z zimną wodą. Przykrywamy tak, by forma się nie wynurzała. Gotujemy przez 1 godzinę i 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Czas odliczamy od momentu zagotowania wody.

Po ugotowaniu babkę wyjmujemy z formy i zostawiamy do przestygnięcia. Babkę dekorujemy polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.