Jabłecznik - przepis najprostszy, jaki istnieje. Nie musisz wałkować ciasta, by wyszedł idealny

Jabłecznik to ciasto idealne na każdą okazję. Jego przygotowanie jest banalne, jednak wiele gospodyń zniechęca się podczas wałkowania ciasta kruchego, które potrafi dać w kość. Przepis na najprostszy jabłecznik nie wymaga wałkowania ciasta, a smak jest obłędny. Jak go zatem zrobić? Wszystko wyjaśnimy poniżej.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jabłecznik, czy też szarlotka to ciasto, które jako Polacy chyba kochamy najbardziej spośród wszystkich wypieków. Przygotowanie jabłecznika jest bardzo proste, a dzięki naszemu sposobowi na ciasto, będzie jeszcze łatwiejsze. Męczy się wałkowanie zbitego, twardego ciasta kruchego? Po prostu odrywaj kawałki ciasta i układaj je na blaszce. Ale od początku. Zapraszamy do przepisu na najprostszy jabłecznik.

Jabłecznik - przepis

Potrzebne składniki na ciasto kruche

  • 250 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 320 g mąki pszennej typ 500
  • 80 g cukru
  • 1 większe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie jabłkowe

  • 2 kg jabłek (polecam  odmianę ligol lub szarą renetę)
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 40 g cukru

Prosty jabłecznik - sposób wykonania w kilku krokach

  1. Zacznij od ciasta kruchego. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier i pozostałe suche składniki. Następnie wbij na środek jajko oraz dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Całość siekaj ostrym nożem, aż składniki się dokładnie przemieszają, a masło wchłonie sypkie składniki.
  2. Przesiekane ciasto energicznie zagnieć w jednolitą masę. Warto robić to szybko, by ciasto możliwie jak najmniej zabrało temperatury z naszych dłoni. Następnie, gotowe ciasto uformuj w kształt kuli i owiń je folią spożywczą. Kulę ciasta odłóż do lodówki na 40-60 minut.
  3. Kiedy kruche ciasto się chłodzi, przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż jabłka do głębokiej patelni lub do większego rondla, dodaj cynamon i cukier i całość smaż przez ok. 30 minut lub do czasu, aż z jabłek utworzy się mus.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kulkę ciasta kruchego wyjmij z lodówki i podziel na dwie, mniej więcej równe części. Następnie z pierwszej połowy odrywaj po kawałku ciasta i układaj kawałek po kawałku na dnie formy, dokładnie ugniatając palcami, by nie było między nimi wolnych przestrzeni. Spód do szarlotki piecz przez ok. 20-25 minut.
  5. Na upieczony spód wylej masę jabłkową i przykryj ją ciastem kruchym w ten sposób, w jaki wykładany był spód ciasta. Możesz także zetrzeć je na tarce lub formować z niego podłużne paski i układać tak, by się przekładały. Gotowy jabłecznik piecz przez godzinę w 180 stopniach.

Gotowy jabłecznik najlepiej smakuje obficie posypany cukrem pudrem w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy deser, polecamy wypróbować nasz prosty przepis na jabłecznik - naprawdę warto. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: