Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jabłecznik, czy też szarlotka to ciasto, które jako Polacy chyba kochamy najbardziej spośród wszystkich wypieków. Przygotowanie jabłecznika jest bardzo proste, a dzięki naszemu sposobowi na ciasto, będzie jeszcze łatwiejsze. Męczy się wałkowanie zbitego, twardego ciasta kruchego? Po prostu odrywaj kawałki ciasta i układaj je na blaszce. Ale od początku. Zapraszamy do przepisu na najprostszy jabłecznik.
Jabłecznik - przepis
Potrzebne składniki na ciasto kruche
- 250 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 320 g mąki pszennej typ 500
- 80 g cukru
- 1 większe jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Składniki na nadzienie jabłkowe
- 2 kg jabłek (polecam odmianę ligol lub szarą renetę)
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 40 g cukru
Prosty jabłecznik - sposób wykonania w kilku krokach
- Zacznij od ciasta kruchego. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier i pozostałe suche składniki. Następnie wbij na środek jajko oraz dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Całość siekaj ostrym nożem, aż składniki się dokładnie przemieszają, a masło wchłonie sypkie składniki.
- Przesiekane ciasto energicznie zagnieć w jednolitą masę. Warto robić to szybko, by ciasto możliwie jak najmniej zabrało temperatury z naszych dłoni. Następnie, gotowe ciasto uformuj w kształt kuli i owiń je folią spożywczą. Kulę ciasta odłóż do lodówki na 40-60 minut.
- Kiedy kruche ciasto się chłodzi, przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż jabłka do głębokiej patelni lub do większego rondla, dodaj cynamon i cukier i całość smaż przez ok. 30 minut lub do czasu, aż z jabłek utworzy się mus.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kulkę ciasta kruchego wyjmij z lodówki i podziel na dwie, mniej więcej równe części. Następnie z pierwszej połowy odrywaj po kawałku ciasta i układaj kawałek po kawałku na dnie formy, dokładnie ugniatając palcami, by nie było między nimi wolnych przestrzeni. Spód do szarlotki piecz przez ok. 20-25 minut.
- Na upieczony spód wylej masę jabłkową i przykryj ją ciastem kruchym w ten sposób, w jaki wykładany był spód ciasta. Możesz także zetrzeć je na tarce lub formować z niego podłużne paski i układać tak, by się przekładały. Gotowy jabłecznik piecz przez godzinę w 180 stopniach.
Gotowy jabłecznik najlepiej smakuje obficie posypany cukrem pudrem w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy deser, polecamy wypróbować nasz prosty przepis na jabłecznik - naprawdę warto. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.