Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Burrito wegetariańskie
Marzy wam się proste, szybkie i smaczne danie na rodzinny obiad? A może szukacie czegoś na małą imprezę z przyjaciółmi? Dobrym rozwiązaniem jest burrito - przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie zajmuje wiele czasu. Zanim przejdziemy do przepisu to mała ciekawostka - sama nazwa "burrito" oznacza w języku hiszpańskim… "osiołka".
Burrito - przepis. Składniki
- tortille - kliknij po przepis,
- mięso mielone - ok. pół kilograma,
- czerwona fasola - 1 szklanka,
- ser cheddar (tarty) - 1 szklanka
- papryka (świeża) - 1 sztuka,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 1 ząbek,
- passata pomidorowa - 2 łyżki,
- oliwa z oliwek - 4 łyżki,
- ostra papryka (w proszku) - 1 łyżeczka,
- sól i pieprz do smaku.
Burrito - przepis. Przygotowanie
Przygotowanie burrito tak naprawdę można zamknąć w kilku krokach:
- Fasolę odsącz z zalewy, a warzywa pokrój w kostkę/paski;
- Cebulę i czosnek zeszklij na patelni. Potem dodaj paprykę i smaż 2 - 3 minuty, często mieszając;
- Na patelnię dodaj mięso i smaż do gotowości;
- Dodaj passatę pomidorową, fasolę i przyprawy. Całość pozostaw na ogniu przez ok. 8 - 10 minut, aż zgęstnieje;
- Gdy farsz będzie gotowy, przygotuj tortille i nałóż na nie warzywa.
- Złóż placki w kopertę, możesz pomóc sobie wykałaczkami;
- Tak przygotowane burrito możesz upiec w opiekaczu, na suchej patelni lub w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. C przez 10 minut.
Gotowe! Podawaj jeszcze gorące, najlepiej z dodatkami, np. śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym, czy meksykańską sałatką. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.