Zdrowy i szybki pomysł na obiad, czyli przepis na tanią zupę. Składniki? To, co znajdziesz w lodówce

Wczesną wiosną, kiedy jesteśmy zmęczeni po długiej i mroźnej zimie, nasz organizm potrzebuje nie tylko słońca i witamin, ale pożywnych posiłków. Trzeba nabrać sił, nie tylko tych witalnych. Najlepiej sprawdzają się wtedy zupy, które rozgrzeją i nasycą. Poniżej przedstawiamy przepis na tanią zupę, której porcja będzie kosztować zaledwie kilka złotych. Będzie prosto, tanio i szybko.

Tani obiad to nie zawsze najtańsze mrożonki albo zapiekanka z baru mlecznego. Możemy go przygotować, tak aby było zdrowo, kolorowo i smacznie. Niemożliwe? Wcale nie musi tak być! Zupa to najprostsze, najszybsze i jak się okazuje, najtańsze danie, które jesteśmy w stanie przygotować w kilka chwil. Można wrzucić do garnka składniki, które są w lodówce lub na dnie szafek. Wypróbuj nasz szybki i prosty przepis na tanią zupę.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na tanią zupę – składniki i wykonanie

  • trzy ziemniaki - wiosną i latem polecamy młode,
  • marchewka,
  • średniej wielkości cebula,
  • starty imbir,
  • brokuł (może być mrożonka),
  • szklanka zielonego groszku - z puszki lub mrożonki,
  • 200 gram boczku,
  • kilka listków laurowych,
  • parę ziarenek ziela angielskiego,
  • zielona natka pietruszki - do dekoracji, jeśli nie masz - mozesz pominąć,
  • sól, pieprz, zmielona ostra papryka do smaku.

Mięso ugotuj w litrze osolonej wody i dodaj opaloną cebulę - wywar musi nabrać charakterystycznego smaku. Do garnka wrzuć warzywa - drobno pokrojone w kostkę, czyli ziemniaki, resztę cebuli, imbir, listki laurowe i ziele angielskie, marchewkę. Kiedy warzywa zaczną robić się miękkie - pora dorzucić do garnka brokuł i groszek. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu. 

Po około 10 minutach można doprawić zupę solą, pieprzem i ostrą papryką dla lepszego i wyrazistszego smaku. Gotowe - nasza wiosenno-zimowa zupa czeka na podanie. Każdą porcje można udekorować zieloną natką pietruszki, zabielić zupę jogurtem naturalnym (wersja bardziej fit) lub śmietaną. Dla tych, którzy lubią jeszcze pochrupać - do talerza zupy można wrzucić kilka ususzonych pestek dyni lub słonecznika.

Smacznego!

Przepis na tanią zupę w wersji wiosennej

Po zimie potrzebujemy dużej ilości witamin, które dostaniemy nie tylko z suplementów, ale przede wszystkim z owoców i warzyw. Mogą być świeże, prosto z targu lub mrożone. Tania kuchnia nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym. Liczy się przede wszystkim pomysłowość i znajomość smaku. Gotujemy tanio z rozsądku, ale także dla zdrowia i naszej planety, by nie marnować jedzenia. Bardzo tu liczy się podejście zero waste – walka z marnotrawieniem. Przekonaj się, jak smaczny i zdrowy jest nasz przepis na tanią zupę.  

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.