Lazania - przepis na włoską ucztę w twojej kuchni. Idealny obiad dla całej rodziny

Włoska kuchnia na stałe weszła do polskiego menu. Nie znam osoby, która nie kocha makaronów i pizzy. Nasz przepis na lazanię skradnie serce każdego miłośnika Włoch.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Znudziły ci się kotlety mielone, schabowe czy kurczak na obiad? Szukasz inspiracji, które wprowadzą nowość do twojej kuchni? Świetnie, wiosna to idealny czas na nowości. Warto zacząć od małych kroków i poznawać nowe smaki. Lazania to jedno z tych dan, które lubi każdy. Zapiekany ser, delikatne mięso mielone, makaron wszystko, co daje uczucie szczęścia w brzuszku. Mam nadzieję, że twoi bliscy po tym przepisie pokochają Włochy tak mocno jak my! Do dzieła!

Zobacz wideo Lazania z kurczakiem i szpinakiem

Czego potrzebujesz do zrobienia lazanii?

  • mięso mielone (opakowanie 500 g) może być z łopatki lub wołowe
  • passata lub pomidory z puszki
  • koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki)
  • cebula (2 sztuki)
  • czosnek (3 ząbki)
  • opakowanie pieczarek
  • marchewka
  • ser żółty (starty 250 g)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy (pieprz, sól, oregano, bazylia, majeranek)
  • makaron do lazanii (12-15 płatów)

Składniki na sos:

  • masło (4 łyżki)
  • mąka (3-4 łyżki)
  • mleko (2 szklanki)

Włoska uczta krok po kroku:

  1. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wrzuć pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj do momentu gdy cebulka zacznie mieć złoty kolor.
  2. Następnie dorzuć startą marchewkę, pokrojone na drobno pieczarki. Całość smaż przez kilka minut.
  3. Do warzyw dorzuć mięso mielone oraz wszystkie przyprawy. Gdy mięso będzie już podsmażone dodaj passatę pomidorową oraz koncentrat. Całość duś na wolnym ogniu.
  4. W międzyczasie zrób sos. Do garnka wrzuć masło i poczekaj aż się rozpuści. Następnie dodaj mąkę i delikatnie razem wymieszaj na gładką masę. Na sam koniec dodaj mleko, nie przestawaj mieszać. Musi powstać gładka konsystencja bez żadnych gródek.
  5. Przygotuj sobie brytwankę lub naczynie żaroodporne, w którym będziesz piec lazanię. Przed ułożeniem farszu wysmaruj ją delikatnie oliwą z oliwek.
  6. Układanie lazanii zacznij od makaronu. Najpierw warstwa makaronu, następnie mięso oraz ser. Powtarzaj tę czynność (2-3 razy). Ostatnią warstwą powinien być biały sos (beszamelowy) oraz mięso.
  7. Na sam koniec posyp całość odrobiną startego sera.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut.

Kuchnia włoska na stałe zagościła w domach ludzi. Jej smak oraz prostota uwielbiają wszyscy. Najważniejsze są dobrej jakości składniki, ser, pomidory oraz mięso. To kluczowe dla tej kuchni dodatki, z których można wyczarować obłędne dania. Jeśli zastanawiasz się, co podać swoim najbliższym na obiad lub kolację do chyba dylemat rozwiązany. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.