Gulasz wołowy - przepis dla fanów wyrafinowanych smaków. Mięso będzie kruche, jeśli dodasz ten składnik

Gulasz wołowy to danie idealne dla miłośników mięsa. Przygotowanie jest proste, jednak należy zadbać o kilka rzeczy. Najważniejsza jest wołowina, która jak żadne mięso lubi się z winem - ten dodatek zapewni idealną teksturę i kruchość mięsa, a także niebywale podkręci smak gulaszu. Jakiego wina użyć? Tylko czerwonego i tylko wytrawnego.

Więcej przepisów na dania w wytrawnym wydaniu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Gulasz wołowy to potrawa, która zarówno świetnie nada się na codzienny, rodzinny obiad, ale także jak wykwintne danie podczas ważnych uroczystości. Praktycznie każda dobra restauracja ma w swoim menu gulasz wołowy, a my dziś zaprezentujemy przepis, dzięki któremu twój gulasz będzie smakował jeszcze lepiej. O co należy zadbać? Oczywiście najważniejsza jest wołowina - na gulasz najlepiej nadaje się łopatka wołowa, goleń lub pręga. Bardzo ważnym dodatkiem podczas pracy z wołowiną bywa wino, a w przypadku gulaszu wołowego, wino jest nieodzowne. Dzięki niemu wołowina skruszeje i odda jeszcze więcej smaku. Jakie wino do gulaszu? Oczywiście czerwone, wytrawne, pod żadnym pozorem nie może być utlenione. Jeżeli wykorzystasz te wskazówki, gulasz wołowy wyjdzie rewelacyjny.

Gulasz wołowy - przepis na danie dla fanów wyrafinowanych smaków

Potrzebne składniki

  • 80-100 dag wołowiny
  • 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 żółte cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu wołowego na kościach (można użyć także rosołu wołowego lub wołowo-drobiowego)
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, słodka papryka, ostra papryka
  • opcjonalnie: koncentrat pomidorowy

Gulasz wołowy - sposób wykonania

  1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w większą kostkę. Przygotuj garnek z szerokim dnem lub dużą patelnię i rozgrzej 3 łyżki oleju. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na rozgrzany olej. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż minutę na większym ogniu, następnie dodaj pokrojoną wołowinę. Smaż na dużej mocy palnika, aż mięso z każdej strony się "zamknie". Nie przejmuj się, jeśli zacznie przywierać. 
  2. Do podsmażonego mięsa wlej gorący bulion i drewnianą łopatką przemieszaj dno, aby "oderwać" przywarte mięso. Dodaj kilka listków laurowych i na wolnym ogniu duś gulasz przez godzinę.
  3. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Po 30 minutach gotowania dodaj je do wywaru z mięsem. Następnie dodaj 250 ml wina i poczekaj, aż alkohol odparuje. Duś gulasz na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  4. Kiedy mięso zacznie robić się miękkie, dodaj resztę wina oraz dopraw do smaku przyprawami i koncentratem, jeśli go używasz. Gotuj gulasz, aż nieco się zredukuje (nie powinno to trwać dłużej niż 30 minut) i alkohol zawarty w winie w całości odparuje. 

Gulasz wołowy podawaj ze świeżą natką pietruszki oraz ziemniaczanym purée.  

Wskazówka: Jeśli zostało ci wino, które za jakiś czas chcesz użyć do gotowania, wlej je do pojemników na lód i schowaj do zamrażarki. W ten sposób wino nie napowietrzy się i zachowa wszystkie walory smakowe, konieczne podczas gotowania. Kiedy zechcesz użyć wina, po prostu wrzuć kilka kostek do potrawy.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.