Więcej przepisów na dania w wytrawnym wydaniu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gulasz wołowy to potrawa, która zarówno świetnie nada się na codzienny, rodzinny obiad, ale także jak wykwintne danie podczas ważnych uroczystości. Praktycznie każda dobra restauracja ma w swoim menu gulasz wołowy, a my dziś zaprezentujemy przepis, dzięki któremu twój gulasz będzie smakował jeszcze lepiej. O co należy zadbać? Oczywiście najważniejsza jest wołowina - na gulasz najlepiej nadaje się łopatka wołowa, goleń lub pręga. Bardzo ważnym dodatkiem podczas pracy z wołowiną bywa wino, a w przypadku gulaszu wołowego, wino jest nieodzowne. Dzięki niemu wołowina skruszeje i odda jeszcze więcej smaku. Jakie wino do gulaszu? Oczywiście czerwone, wytrawne, pod żadnym pozorem nie może być utlenione. Jeżeli wykorzystasz te wskazówki, gulasz wołowy wyjdzie rewelacyjny.
Potrzebne składniki
Gulasz wołowy - sposób wykonania
Gulasz wołowy podawaj ze świeżą natką pietruszki oraz ziemniaczanym purée.
Wskazówka: Jeśli zostało ci wino, które za jakiś czas chcesz użyć do gotowania, wlej je do pojemników na lód i schowaj do zamrażarki. W ten sposób wino nie napowietrzy się i zachowa wszystkie walory smakowe, konieczne podczas gotowania. Kiedy zechcesz użyć wina, po prostu wrzuć kilka kostek do potrawy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.