Ciasto krówka - słodka przyjemność o kilku warstwach. Tajemnicą smaku jest jeden składnik

Zbliża się jakaś uroczystość i potrzebujesz ciasta na deser lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Nasz pomysł to ciasto krówka. Jest to delikatna, warstwowa przyjemność dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie!

Więcej ciekawych przepisów  znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto a la Snickers z kremowym karmelem

Na święta czy rodzinne spotkania potrzebne są słodkie potrawy. W końcu nie samym obiadem żyje człowiek, prawda? W tym celu podrzucamy Wam przepis na warstwowe ciasto krówka. Jest przepyszne i niezbyt skomplikowanie do zrobienia.

Ciasto krówka - składniki

Miodowe ciasto:

  • mąka pszenna - ok. pół kilograma,
  • masło/margaryna - 1 kostka,
  • cukier - pół szklanki,
  • jajka - 2 sztuki,
  • miód - 2 łyżki,
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka.

Masa budyniowa:

  • mleko - ok. pół litra,
  • cukier - ¾ szklanki
  • budyń waniliowy (bez cukru) - 1 opakowanie,
  • żółtko - 1 sztuka,
  • mąka pszenna - 1 czubata łyżka,
  • skrobia/mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka,
  • masło - 250 g.

Pozostałe składniki:

  • masa krówkowa - 1 puszka,
  • orzechy (dowolne) - ok. 200 - 300 g.

Ciasto krówka - przygotowanie

  1. Ze składników na miodową bazę zagnieć ciasto i podziel na dwie części;
  2. Piecz na blasze w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Zostaw do ostygnięcia;
  3. Zajmij się masą budyniową. Większość mleka zagotuj z cukrem. Resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym, żółtkiem i skrobią/mąką ziemniaczaną;
  4. Mieszankę dodaj do gotującego się mleka i szybko mieszaj, aby była gładka masa;
  5. Gotuj przez ok. minutę od chwili, gdy się zagotuje. Ciągle mieszaj, aż zgęstnieje;
  6. Zostaw budyń do ostygnięcia. 
  7. Utrzyj masło na kremową masę (nie przerywając miksowania), dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu;
  8. Puszkę z masą krówkową włóż na kilka  minut do gorącej wody, aby zmiękła;
  9. Orzechy posiekaj;
  10. Masz już wszystko, teraz złóż ciasto krówkę w całość według schematu: ciasto - masa krówkowa - orzechy - masa budyniowa - ciasto - masa krówkowa - orzechy.
  11. Schłódź w lodówce przez parę godzin. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadoości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.