Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Ciasto a la Snickers z kremowym karmelem
Na święta czy rodzinne spotkania potrzebne są słodkie potrawy. W końcu nie samym obiadem żyje człowiek, prawda? W tym celu podrzucamy Wam przepis na warstwowe ciasto krówka. Jest przepyszne i niezbyt skomplikowanie do zrobienia.
Ciasto krówka - składniki
Miodowe ciasto:
- mąka pszenna - ok. pół kilograma,
- masło/margaryna - 1 kostka,
- cukier - pół szklanki,
- jajka - 2 sztuki,
- miód - 2 łyżki,
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka.
Masa budyniowa:
- mleko - ok. pół litra,
- cukier - ¾ szklanki
- budyń waniliowy (bez cukru) - 1 opakowanie,
- żółtko - 1 sztuka,
- mąka pszenna - 1 czubata łyżka,
- skrobia/mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka,
- masło - 250 g.
Pozostałe składniki:
- masa krówkowa - 1 puszka,
- orzechy (dowolne) - ok. 200 - 300 g.
Ciasto krówka - przygotowanie
- Ze składników na miodową bazę zagnieć ciasto i podziel na dwie części;
- Piecz na blasze w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Zostaw do ostygnięcia;
- Zajmij się masą budyniową. Większość mleka zagotuj z cukrem. Resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym, żółtkiem i skrobią/mąką ziemniaczaną;
- Mieszankę dodaj do gotującego się mleka i szybko mieszaj, aby była gładka masa;
- Gotuj przez ok. minutę od chwili, gdy się zagotuje. Ciągle mieszaj, aż zgęstnieje;
- Zostaw budyń do ostygnięcia.
- Utrzyj masło na kremową masę (nie przerywając miksowania), dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu;
- Puszkę z masą krówkową włóż na kilka minut do gorącej wody, aby zmiękła;
- Orzechy posiekaj;
- Masz już wszystko, teraz złóż ciasto krówkę w całość według schematu: ciasto - masa krówkowa - orzechy - masa budyniowa - ciasto - masa krówkowa - orzechy.
- Schłódź w lodówce przez parę godzin.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadoości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.