Szarlotka z bezą - ciasto, które zachwyca swoim smakiem. Nie napracujesz się przy nim

Szarlotka z bezą świetnie sprawdzi się jako deser serwowany po uroczystym, świątecznym obiedzie, jak i słodki dodatek do codziennej, popołudniowej kawy. Przedstawiamy przepis na przepyszną szarlotkę z bezą na kruchym cieście.

Szarlotka z bezą - przepis na klasyczne ciasto

Jednym z najczęściej wybieranych ciast do popołudniowej kawy jest szarlotka z bezą. Przepis na klasyczną wersję jest banalnie prosty. Oto i on:

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g zimnego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek jaj średniej wielkości
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Beza:

  • białka z 5 jaj
  • 40 g budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek (szara reneta, antonówka, papierówka)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszamy.
  2. Do sypkich składników dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka, i zagniatamy kruche ciasto.
  3. Ciasto formujemy w kulę, dzielimy na 2 połówki (1/3  i 2/3 ciasta) i wkładamy do lodówki na  godzinę.
  4. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i  tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon (ewentualnie trochę cukru) i mieszamy.
  5. Robimy bezę: białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Następnie wsypujemy budyń w proszku, wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.
  6. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  7. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (środkowy poziom, grzałka góra - dół) i pieczemy przez 15 minut.
  8. Mniejszą część ciasta tarkujemy na tarce o grubych oczkach.
  9. Na upieczony spód kładziemy odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, następnie kładziemy bezę i na koniec posypujemy ją startym ciastem.
  10. Pieczemy w piekarniku (temperatura 180 stopni Celsjusza, grzałka góra - dół) przez około 40 minut.
  11. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Szarlotkę z bezą możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Przepis na szarlotkę z bezą - zdrowsza wersja

Warto wiedzieć, że przepis na szarlotkę z bezą można dowolnie modyfikować. Przedstawiamy prostą recepturę na zdrowszą wersję szarlotki z bezą:

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtka jaj średniej wielkości
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru trzcinowego lub drobnego do wypieków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Beza:

  • białka z 4 jaj
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 100 g płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • 1,5 - 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier brązowy do smaku

Wykonanie:

  1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia umieszczamy w misce. Schłodzone masło kroimy na kawałki, lub tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy wraz z żółtkami oraz wodą do sypkich składników i zagniatamy ciasto.
  2. Uformowane w kulę ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej  godzinę.
  3. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. Tak przygotowane wkładamy do garnka, dodajemy cynamon i podduszamy przez kilkanaście minut, aż nieco zmiękną. Gdy są zbyt kwaśne, możemy dosypać nieco cukru (lub jego zdrowszego odpowiednika).
  4. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość blachy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 - 25 minut.
  6. Upieczony spód wyjmujemy, kładziemy na niego masę jabłkową.
  7. Robimy bezę: jajka ubijamy na puszystą pianę, pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  8. Bezę równomiernie rozkładamy na jabłkach, posypujemy płatkami migdałowymi i ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika na około 30 minut (180 stopni Celsjusza).
  9. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Zobacz też: Ciasto bez pieczenia na biszkoptach. Z tym przepisem poradzi sobie każdy

Więcej o: