Babka majonezowa - przepis na wielkanocny hit. Tak delikatnej i wilgotnej jeszcze nie jadłeś

Babka majonezowa to prawdziwy hit wśród wielkanocnych wypieków. Przepis na babkę majonezową jest najprostszy na świecie - poradzą sobie z nim nawet dzieci. Babka wychodzi wilgotna, miękka i naprawdę przepyszna, a to wszystko za sprawą majonezu, którego wystarczy zaledwie kilka łyżek, aby uzyskać efekt wow.

Więcej przepisów na hity wielkanocnego stołu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Babka wielkanocna to absolutny must have na świątecznym stole. Dziś mamy dla ciebie arcyprosty przepis na babkę majonezową, która bije na głowę wszystkie inne świąteczne wypieki. Jak ją zrobić, by była puszysta i wilgotna? Jak sama nazwa wskazuje, najważniejszym dodatkiem jest majonez. Brzmi nietypowo? Możliwe, ale uwierz, majonez jest niewyczuwalny w smaku, a jedynie nadaje wspaniałej delikatności. Zaproś dzieci do pomocy przy robieniu babki - wspaniała zabawa gwarantowana.

Babka majonezowa - przepis na hit wielkanocnego stołu

Potrzebne składniki:

Warto pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 2/3 szklanki majonezu (warto zrobić majonez samodzielnie, tutaj podpowiadamy, jak się do tego zabrać)
  • 4 jajka
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Babka majonezowa - sposób wykonania

  1. Z racji tego, że babkę majonezową robi się szybko, zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 170 stopni.
  2. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę i dodawaj po łyżce cukry, cały czas miksując. Kiedy zrobi się sztywna, błyszcząca beza, dodaj cukier waniliowy i otartą skórkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do białek ubitych z cukrem dodawaj żółtko po żółtku, miksując na średnich obrotach, aż powstanie delikatna puszysta masa.
  4. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę i mąkę ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie suche składniki. Następnie wsyp mąki do masy z jajek i cukru i na najwolniejszych obrotach miksera połącz całość. Kiedy uzyskasz już jednolitą masę, dodawaj po łyżce majonezu. Wymieszaj całość szpatułką.
  5. Formę do babki nasmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przelej ciasto do formy i piecz przez 45 minut w nagrzanym piekarniku z funkcją góra-dół.

Gotową babkę udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Ja chyba nie wytrzymam do Wielkanocy i już dziś zrobię pyszną babkę majonezową. A ty? 

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.