Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Czekoladowy tort naleśnikowy
Biszkopt to baza do wielu ciast warstwowych, m.in. do tortów. Można kupić gotowy, ale lepiej (i zdrowiej) zrobić go samemu. Nasz przepis na biszkopt rzucany (tak, rzucany - to nie błąd!) można zrobić z zaledwie kilku składników w nieco ponad pół godziny.
Przepis na biszkopt rzucany. Składniki
Składników na rzucany biszkopt jest zaledwie kilka:
- jajka - 5 sztuk,
- cukier (drobny, do wypieków) - 3/4 szklanki,
- mąka pszenna - 3/4 szklanki mąki,
- mąka ziemniaczana - ćwierć szklanki.
Przepis na biszkopt rzucany. Przygotowanie
Przygotowanie biszkoptu rzucanego jest równie proste, jak jego składniki:
- Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (tylko nie za długo!);
- Pod koniec ubijania dodawaj cukier po łyżeczce;
- Żółtka dodawaj po jednym, miksując po każdym wcześniejszym przez chwilę;
- Wyłącz mikser i stopniowo dodawaj oba rodzaje mąki. Mieszaj łyżką/szpatułką;
- Gotowe ciasto przelej od razu do formy i wstaw do piekarnika;
- Piecz w temperaturze 170 st. C przez ok. 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka;
- Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Nakłuj patyczkiem pod koniec;
- Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić ciasto (w formie) z wysokości 30 - 50 cm;
- Najlepiej na blat/podłogę pokrytą szmatką, aby niczego nie uszkodzić;
- Po etapie rzucania biszkoptem zostaw go do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmij go z formy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.