Choć przygotowanie ciasta Shrek zajmuje trochę czasu, z przepisem powinna poradzić sobie każda pani domu. Słodki deser to połączenie biszkoptu, zielonej masy - niczym skóra Shreka, białej jak śnieg śmietany oraz galaretki. To nie tylko dobrze smakuje, ale też się pięknie prezentuje.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto Shrek - zielony deser, który wpasuje się w każde wiosenne przyjęcie. Ten przepis sprawi, że będzie smakować obłędnie
To ciacho wygląda naprawdę bardzo oryginalnie. Nie jest też typowym kremowcem, po którym jesteśmy przesłodzeni. Przyciąga wzrok wszystkich smakoszy swoimi wiosennymi kolorami. Jego przygotowanie może wydawać się trudne, jednak prosimy, aby się nie zniechęcać. Dzięki naszym wskazówkom z tym słodkim deserem poradzi sobie każdy. Zaczynamy?
Składniki na spód z biszkoptu:
Składniki na zieloną warstwę:
Składniki na kremową masę:
Pozostałe składniki:
Dwie galaretki, które będą na górze ciasta, rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy i odkładamy do momentu, aż zaczną tężeć.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier i wszystko razem miksujemy na najwyższych obrotach. Do białej masy dodajemy żółtka, mąkę i wszystko delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zależy nam na czasie, możemy pominąć pieczenie spodu ciasta, a zamiast tego blachę wyłożyć maślanymi biszkoptami.
Kolejnym krokiem będzie masa. Tutaj należy rozpuścić budyń w szklance zielonego soku. Natomiast pozostałą resztę trzeba doprowadzić do wrzenia. Do gorącego napoju dodajemy rozpuszczony budyń i chwilę mieszamy - aby składniki mogły się połączyć. Teraz dodajemy zieloną galaretkę i ponownie wszystko mieszamy.
Powstałą gorącą masę wylewamy na biszkopt (ewentualnie maślane biszkopty). Odkładamy do przestudzenia i całość wkładamy na dolną półkę lodówki - czas chłodzenia ciasta to około jedna godzina.
Po wyjęciu z lodówki, na cieście układamy delicje.
Pozostałe galaretki rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i wszystko wlewamy tężejącą galaretkę. Gotową zielonkawą masę wykładamy na wierzch ciasta i wszystko ponownie ląduje w lodówce.
Gdy masa będzie sztywna, przykrywamy ciasto ostatnią już galaretką, którą wcześniej rozpuściliśmy. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Świeżość i smak ciasta Shrek zachwyci gości. To świetna propozycja na dziecięce przyjęcia i kinderbale
Porcje ciasta Shrek polecamy przed podaniem udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy. W sezonie letnim świetnie sprawdzą się również drobne owoce, np. maliny, borówki, agrest lub winogrono. Pamiętajmy jedynie o tym, że ciasto Shrek trzymamy w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez kolejne trzy dni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.