Ciasto Shrek, zielony deser, który pokochają nie tylko najmłodsi. Spód zrobisz na dwa sposoby

Zielone ciasto Shrek to idealny deser nie tylko na kinder bal, ale także sprawdzi się na letnim pikniku. Ładnie się prezentuje i przyciąga wzrok wszystkich, nie tylko tych najmłodszych smakoszy. Za wyborem tego ciasta przemawia prostota wykonania, bo z przepisem poradzi sobie każda pani domu. Jak je przygotować?

Choć przygotowanie ciasta Shrek zajmuje trochę czasu, z przepisem powinna poradzić sobie każda pani domu. Słodki deser to połączenie biszkoptu, zielonej masy - niczym skóra Shreka, białej jak śnieg śmietany oraz galaretki. To nie tylko dobrze smakuje, ale też się pięknie prezentuje. 

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto Shrek - zielony deser, który wpasuje się w każde wiosenne przyjęcie. Ten przepis sprawi, że będzie smakować obłędnie

To ciacho wygląda naprawdę bardzo oryginalnie. Nie jest też typowym kremowcem, po którym jesteśmy przesłodzeni. Przyciąga wzrok wszystkich smakoszy swoimi wiosennymi kolorami. Jego przygotowanie może wydawać się trudne, jednak prosimy, aby się nie zniechęcać. Dzięki naszym wskazówkom z tym słodkim deserem poradzi sobie każdy. Zaczynamy?

Składniki na spód z biszkoptu:

  • 3 jajka (staramy się wybierać te z tzw. wolnego wybiegu);
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek białego cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki na zieloną warstwę:

  • butelka (900 ml) napoju owocowego w kolorze zielonym
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego 
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki białego cukru

Pasztet z cukinii będzie wybornie smakował z ogórkiem kiszonym lub żurawiną - podobnie jak pasztet mięsnySprawdzony przepis na pasztet z cukinii. Sekret tkwi w konsystencji

Składniki na kremową masę:

  • opakowanie śmietany kremówki 30 proc.
  • opakowanie zielonej galaretki (np. o smaku zielonych jabłek albo agrestu)
  • szklanak cukru pudru
  • 3/4 szklanki wrzącej wody (do rozpuszczenie galaretek)

Pozostałe składniki:

  • około dwóch opakowań ciastek typu delicje
  • dwa opakowania galaretki w zielonym kolorze
  • 800 ml wrzącej wody (do rozpuszczenia galaretek)

Przepis na wykonanie Shreka. Postępuj zgodnie z przepisem i ciesz się zielonym efektem końcowym

Dwie galaretki, które będą na górze ciasta, rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy i odkładamy do momentu, aż zaczną tężeć.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier i wszystko razem miksujemy na najwyższych obrotach. Do białej masy dodajemy żółtka, mąkę i wszystko delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. 

Jeśli zależy nam na czasie, możemy pominąć pieczenie spodu ciasta, a zamiast tego blachę wyłożyć maślanymi biszkoptami. 

Kolejnym krokiem będzie masa. Tutaj należy rozpuścić budyń w szklance zielonego soku. Natomiast pozostałą resztę trzeba doprowadzić do wrzenia. Do gorącego napoju dodajemy rozpuszczony budyń i chwilę mieszamy - aby składniki mogły się połączyć. Teraz dodajemy zieloną galaretkę i ponownie wszystko mieszamy. 

Babka majonezowaBabka majonezowa - przepis na wielkanocny hit. Tak delikatnej i wilgotnej jeszcze nie jadłeś

Powstałą gorącą masę wylewamy na biszkopt (ewentualnie maślane biszkopty). Odkładamy do przestudzenia i całość wkładamy na dolną półkę lodówki - czas chłodzenia ciasta to około jedna godzina.

Po wyjęciu z lodówki, na cieście układamy delicje. 

Biała masa śmietanowa nada ciastu lekkości. Wykorzystaj ten patent

Pozostałe galaretki rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i wszystko wlewamy tężejącą galaretkę. Gotową zielonkawą masę wykładamy na wierzch ciasta i wszystko ponownie ląduje w lodówce. 

Gdy masa będzie sztywna, przykrywamy ciasto ostatnią już galaretką, którą wcześniej rozpuściliśmy. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Ciasto cynamonoweCiasto biedaczek, czyli deser z tego, co znajdziemy w kuchni

Świeżość i smak ciasta Shrek zachwyci gości. To świetna propozycja na dziecięce przyjęcia i kinderbale

Porcje ciasta Shrek polecamy przed podaniem udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy. W sezonie letnim świetnie sprawdzą się również drobne owoce, np. maliny, borówki, agrest lub winogrono. Pamiętajmy jedynie o tym, że ciasto Shrek trzymamy w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez kolejne trzy dni.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: