Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Pierś z kurczaka zapiekana w sosie pomidorowym
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym to potrawa znana wszystkim mięsożercom. Jest do tego bardzo lubiana, choć zazwyczaj przyrządzana w kupnym sosie. Pokazujemy, jak zrobić tę potrawę od początku do końca samodzielnie.
Kurczak w sosie słodko kwaśnym - składniki
- mięso z kurczaka - tyle, ile ma być porcji,
- papryka (świeża) w różnych kolorach - 3 - 4 sztuki,
- marchewka - 2 - 3 sztuki,
- ananas - 1 puszka,
- mąka ziemniaczana - 1 solidna łyżka,
- imbir - kawałek,
- czosnek - 1 ząbek,
- sok z cytryny/limonki - 100-125 ml,
- woda - 100-125 ml,
- cukier - kilka łyżek,
- ketchup - kilka łyżek,
- przyprawy - sól, pieprz, mielony imbir, papryka słodka i ostra, curry etc.
Kurczak w sosie słodko kwaśnym - przygotowanie
Przyrządzenie tej potrawy wygląda następująco:
- Mięso pokrój w kostkę i przypraw dobrze, po czym obtocz w mące ziemniaczanej;
- Marchew, papryki i czosnek pokrój w kosteczkę;
- Sok z cytryny wymieszaj z wodą, cukrem i tartym imbirem;
- Mięso podsmaż na patelni, gdy zmieni kolor, dodaj trochę tartego imbiru;
- Po chwili zmniejsz ogień, a na patelnię dołóż warzywa;
- Smaż przez kilka minut, aż się zeszklą;
- Wtedy dodaj ananasa i czosnek (przeciśnięty przez prasę);
- Po kolejnych kilku minutach dodaj mieszankę soku z imbirem i zagotuj;
- Potem dodaj ketchup i gotuj jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty;
Podawaj z ryżem na sypko lub makaronem. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.