Kurczak z piekarnika - wychodzi zawsze smaczny i soczysty. Podstawa to dobra marynata i czas pieczenia

Masz chęć na kurczaka z piekarnika, który będzie smakował jak ten z rożna? Możesz go przygotować w domowym zaciszu. Kurczak z piekarnika z chrupiącą i aromatyczną skórką, a do tego zawsze miękki i nie przesuszony - marzenie każdego łakomczucha!

Któż z nas nie kojarzy zapachu kurczaka wyjmowanego z piekarnika? Pieczony drób to uniwersalne i popularne danie obiadowe, które zawiera pełnowartościowe białko (ponad 25 g na 100 g), witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), a także A, D i E. Białko bierze również udział w metabolizmie wapnia, poleca się więc jego spożywanie, szczególnie gdy naszym zdrowotnym priorytetem są mocne kości. Jedzmy zatem na zdrowie, tym bardziej że jest to danie łatwe w przygotowaniu.  

Przepisy na kurczakaPrzepisy na pierś z kurczaka - cztery aromatyczne propozycje, które wzbogacą menu

Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazety.pl.

Podstawa pieczonego kurczaka? Mięso z dobrego chowu

Aby zapewnić naszemu podniebieniu najlepsze walory smakowe, musimy zwrócić uwagę na to, aby mięso  kurczaka było odpowiedniej jakości. Nawet pobieżne rzucenie okiem pozwoli ocenić, czy kurczak był hodowany w odpowiednich warunkach. Jak to zrobić?

Jeżeli ma kolor bladoróżowy lub jasnobeżowy, wszystko jest w porządku. Odpada, gdy ma kolor biały, niebieskawy lub szarawy. Dobrym miernikiem będzie również zapach, który wydziela mięso. Jeżeli nasz nos wyczuwa cokolwiek podejrzanego, najlepiej zaufać swojemu węchowi i zrezygnować z zakupu.

Przygotowanie kurczaka do pieczenia - krok po kroku

  1. Kurczaka można piec z kuprem lub bez niego, wszystko zależy od naszych preferencji. Mięso wkładamy do dużego garnka lub miski, zalewamy wodą i pozostawiamy na godzinę. Należy zmienić wodę, jeśli zabarwi się na kolor czerwony. Chcesz żeby mięso było wybitnie kruche? Pozostaw je na całą noc w wodzie z bardzo dużą ilością soli. Solanka sprawi, że kurczak skruszeje i będzie idealny do pieczenia. Po wyjęciu rano z wody - obmyj go, by usunąć nadmiar soli.
  2. Tuszę kurczaka wyjmujemy, osuszamy od każdej strony.
  3. Przystępujemy do przyprawiania mięsa. Poza podstawą, czyli solą i pieprzem, panuje tu duża dowolność. Warto jednak wiedzieć, że to właśnie od przypraw zależy, jaki będzie smak kury, a także to, czy zachowa ona wilgoć. Możemy użyć papryki (suszonej - ostrej lub wędzonej), czosnku, majeranku, curry, rozmarynu. Jeżeli decydujemy się na kurczaka na słodko, możemy użyć miodu płynnego. Mięso warto również natrzeć masłem.
  4. Przygotowane mięso zostawiamy na kilka godzin (można nawet na całą noc). 

W jakiej temperaturze piec kurczaka?

Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok.  180 ºC - 200 ºC, w przypadku, gdy waży do 2 kg. Mięso należy piec ok. 1,5 godziny - dokładając czasu, jeśli mamy większego kuraka.

Z czym podawać pieczonego kurczaka?

Kurczak wyciągnięty z piekarnika sam w sobie jest na tyle smakowity, że niektórzy nie potrzebują do niego żadnych dodatków - można rozkoszować się jego smakiem bez niczego. Równie dobrze jednak komponuje się z kaszą, ryżem, ziemniakami purée, z frytkami. 

kurczak kalorieIle kalorii ma pierś z kurczaka? Lepiej jeść gotowany czy pieczony drób?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: