Któż z nas nie kojarzy zapachu kurczaka wyjmowanego z piekarnika? Pieczony drób to uniwersalne i popularne danie obiadowe, które zawiera pełnowartościowe białko (ponad 25 g na 100 g), witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), a także A, D i E. Białko bierze również udział w metabolizmie wapnia, poleca się więc jego spożywanie, szczególnie gdy naszym zdrowotnym priorytetem są mocne kości. Jedzmy zatem na zdrowie, tym bardziej że jest to danie łatwe w przygotowaniu.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazety.pl.
Aby zapewnić naszemu podniebieniu najlepsze walory smakowe, musimy zwrócić uwagę na to, aby mięso kurczaka było odpowiedniej jakości. Nawet pobieżne rzucenie okiem pozwoli ocenić, czy kurczak był hodowany w odpowiednich warunkach. Jak to zrobić?
Jeżeli ma kolor bladoróżowy lub jasnobeżowy, wszystko jest w porządku. Odpada, gdy ma kolor biały, niebieskawy lub szarawy. Dobrym miernikiem będzie również zapach, który wydziela mięso. Jeżeli nasz nos wyczuwa cokolwiek podejrzanego, najlepiej zaufać swojemu węchowi i zrezygnować z zakupu.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 ºC - 200 ºC, w przypadku, gdy waży do 2 kg. Mięso należy piec ok. 1,5 godziny - dokładając czasu, jeśli mamy większego kuraka.
Kurczak wyciągnięty z piekarnika sam w sobie jest na tyle smakowity, że niektórzy nie potrzebują do niego żadnych dodatków - można rozkoszować się jego smakiem bez niczego. Równie dobrze jednak komponuje się z kaszą, ryżem, ziemniakami purée, z frytkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.