Kiedy wypada Wielkanoc 2022? Podpowiemy, kiedy zacząć świąteczne przygotowania

Kiedy wypada Wielkanoc w 2022 roku? To pytanie zadajemy już od jakiegoś czasu. Dlaczego Wigilia wypada zawsze 24 grudnia, a Wielkanoc nie ma jednej daty? No i kiedy najlepiej zacząć malować pisanki i piec babki? Wszystko wyjaśnimy.

Więcej informacji związanych z Wielkanocą 2022 znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

W końcu nadeszła wiosna, na którą czekaliśmy wiele długich miesięcy, a wiosna nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Tylko kiedy w tym roku wypada Wielkanoc? To radosne święto w przeciwieństwie do np. Bożego Narodzenia nie ma jednej daty. W 2022 roku Wielkanoc wypada stosunkowo późno, bo dopiero 17 kwietnia.

Wielkanoc to święto ruchome, co to oznacza?

W tym roku musimy poczekać nieco dłużej na radosne święta i wstrzymać się z jedzeniem babek i mazurków aż do 17 kwietnia. Ale przecież w zeszłym roku 2021 Wielkanoc była 2 tygodnie wcześniej, bo 4 kwietnia. Od czego  w takim razie zależy data świąt Zmartwychwstania Pańskiego? Czy ktoś rok rocznie ustala tę datę? Otóż dzień, w którym obchodzimy Wielkanoc, zależy od księżyca. Wielkanoc zawsze wypada w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca, która w 2022 wypada 16 kwietnia, czyli w Wielką Sobotę.

Początek Wielkiego Tygodnia początkiem ferworu świątecznych przygotowań

Późna Wielkanoc ma wiele plusów, głównie przez fakt, że wiosenna aura sprzyja wielkanocnym przygotowaniom, a większa ilość słońca i wiosenne powietrze dodają energii do działania. Wielki tydzień w 2022 zaczyna się w poniedziałek 11 kwietnia i w wielu domach ten dzień wyznacza początek przygotowań do Wielkanocy. Nie warto czekać z przygotowaniami do ostatniej chwili - pisanki i mazurki możesz zrobić dużo wcześniej, na przykład we wtorek lub środę. Wcześniej też zajmij się wędzeniem domowych wyrobów i kiełbas, między wtorkiem a czwartkiem najlepiej się tym zająć. Możliwie wcześniej zasadź też rzeżuchę, by 17 kwietnia była już pięknie zielona. Żurek najlepiej przygotować dwa dni przed Wielkanocą - wtedy nabierze mocy i świetnie będzie smakował podczas uroczystego śniadania. Z kolei mięsa, które chcesz podać na zimno, warto zrobić w okolicach piątku. Podobnie pasztety. Natomiast wszelkie kremowe ciasta oraz jajka zostaw na sobotę - wtedy będziesz mieć pewność, że w Wielkanoc będą świetnie smakować i nic im się nie stanie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.