Przepis dziadka na białą kiełbasę. Doskonała nie tylko na Wielkanoc. Zrób ją samodzielnie, zamiast kupować

Polska Wielkanoc nie może się obejść bez białej kiełbasy. Jest do kupienia w sklepie, ale bez problemu można zrobić ją w domowych warunkach. Oto prosty przepis na białą kiełbasę domową. Na pewno Wam posmakuje!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany

Biała kiełbasa kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą. Jest dodawana do żurku czy zwyczajnie pieczona. Większość kupuje gotową w sklepie, ale można zrobić ją w całości samemu. Mamy przepis na białą kiełbasę domową. Wypróbujcie koniecznie!

Przepis na białą kiełbasę domową - składniki

  • mięso chude (karczek/szynka/łopatka) - ok. 2,5 kg,
  • mięso tłustsze (boczek/podgardle) - ok. 1,5 kg,
  • jelita - 3 - 4 m,
  • bardzo zimna woda - ok. pół litra,
  • przyprawy - ząbki czosnku, pieprz, majeranek etc.,
  • sól (zwykła np. kamienna) - ok. 15 - 18 g na kilogram mięsa.

Przepis na białą kiełbasę domową - przygotowanie

Przyrządzanie własnej kiełbasy wygląda tak:

  1. Najpierw mięso. Musi być naprawdę dobrze schłodzone, a woda wręcz lodowata;
  2. Pokrój je na kawałki i zmiel każdy rodzaj mięsa osobno. Tłuste miel na małych oczkach, a chude na większych;
  3. Podczas mielenia możesz dorzucić czosnek;
  4. Obra rodzaje mielonego połącz w misce z przyprawami i wyrób. Dodawaj powoli zimną wodę;
  5. Wyrabiaj nawet i 10 minut, masa musi być kleista;
  6. Gotowe mięso zostaw na 2 godziny w lodówce;
  7. Teraz przygotuj jelita - przepłucz je dokładnie w wodzie 2-3 razy, aby usunąć z nich nadmiar soli. Pamiętaj, że jelita płuczemy również w środku. 
  8. Po tym czasie przygotuj maszynkę do mielenia - załóż końcówkę do nadziewanie kiełbas;
  9. Nasmaruj ją odrobiną tłuszczu i wsuń osłonkę (jelito). Możesz nadziewać kiełbaski;
  10. Rób pętka po ok. 12 cm, wiąż lub skręcaj je na odpowiedniej długości.

Przepis na białą kiełbasę domową - porady końcowe:

  • Jeśli zostanie Ci trochę jelit to umieść je w słoiku i obficie przesyp solą. Możesz je przechowywać w lodówce kilka tygodni.
  • Kiełbasa biała po sparzeniu ma być szara. Różowy kolor oznacza, że dodano do niej soli peklowej (peklosoli, azotynu sodu). 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.