Skąd wzięła się na świątecznym stole babka wielkanocna i dlaczego tak ją lubimy? Przede wszystkim właśnie babki piaskowe o różnych wielkościach i w zróżnicowanym przybraniu są chyba najbardziej powszechnymi i typowymi słodyczami związanymi z wielkanocnym menu. Kawałek babki znajduje się też w koszyczku, który niesiony jest do kościoła na poświęcenie pokarmów.
Babka wielkanocna znana jest w Polsce przynajmniej od XV w. To stąd miała trafić między innymi do Francji, gdzie w XVIII trafiła wraz z dworem polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego. Staropolska babka była najczęściej wypiekana w Wielki Piątek. Zużywano do tego bardzo dużą ilość jaj. Co ciekawe: wierzono w to, że na ciasto nie mogą spoglądać mężczyźni, bo się nie uda.
Jak zrobić babkę piaskową w klasycznym wydaniu? Istnieje bardzo wiele przepisów, które pozwalają przygotować doskonałe ciasto. Na szczęście zwykle nie są one zbyt skomplikowane. Babkę piaskową mogą zrobić także te osoby, które nie są zbyt mocno wprawione w pieczeniu ciast. Potrzebne będą:
Jak przygotować babkę piaskową? Należy zacząć od połączenia całych jajek z cukrem. Należy ubijać je z cukrem do białości. Mąkę pszenną należy wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość należy stopniowo łączyć z jajkami ubitymi z cukrem. Następnie dodaje się aromat waniliowy (ewentualnie inny).
Margarynę należy stopić. Następnie wlewa się ją do pozostałych składników. Konieczne jest mieszanie tak powstałej masy podczas wlewania. Przygotowujemy formę: należy ją wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 masy wlewamy do formy. Do 1/3 dodajemy kakao. Następnie dolewamy tę część do reszty masy. Formę z ciastem wstawiamy na 55 minut do piekarnika nastawionego na 160 stopni C. Po wyjęciu i przestudzeniu można ją udekorować lukrem, cukrem pudrem lub kandyzowanymi owocami.
Lubisz ciasto kakaowe? Jeśli tak, to doskonałym pomysłem może być przygotowanie babki o smaku kakaowym. Właściwie jest to bardzo proste i można zrobić takie ciasto na bazie powyższego przepisu. Należy tylko dodać kakao do całości ciasta, bez dzielenia go na dwie porcje. Najbezpieczniej będzie, zamiast jednej łyżki kakao, dodać trzy.
Zobacz też: Babka z mlekiem skondensowanym - puszysta i wilgotna. Idealna na święta
Babka marchewkowa? Popularne wielkanocne ciasto można podać również w alternatywnej postaci. Jednym ze składników może być starta marchewka. Jej dodanie do ciasta sprawia, że staje się ono przyjemnie wilgotne i nabiera pięknego pomarańczowego koloru. Nie jest przy tym podobna w smaku do popularnego ciasta marchewkowego, ale pozostaje typową babką w sam raz na wielkanocny stół. Warto zwrócić uwagę na to, że takie ciasto dobrze się przechowuje i jest odpowiednie do spożycia nawet po pięciu dniach.
Babka majonezowa to oryginalna propozycja na Wielkanoc. Wiele osób podchodzi z rezerwą do takiego przepisu na babkę, ale okazuje się, że jest ona wyjątkowo smaczna. Majonez dodany do ciasta sprawia, że staje się ono wyjątkowo puszyste i właśnie z tego powodu robi wrażenie na wielkanocnych gościach. Jednocześnie tak przygotowana babka dobrze zachowuje wilgotność.
Zobacz też: Mięsa na Wielkanoc - soczysty obiad na święta. Dwa sprawdzone przepisy na schab i królik