Placuszki na śniadanie. Wychodzą zawsze miękkie i puszyste dzięki jednemu składnikowi

Dania na słodko mają swoje miejsce w naszym menu. Bardzo często do nich wracamy, a na naszych stołach pojawiają się placuszki na śniadanie. Świetnie komponują się z czekoladą do smarowania lub jogurtem śmietankowym i świeżymi owocami.

 Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Dobrze rozpoczęty dzień sprawia, że lepiej funkcjonujemy. Dlatego też warto przygotować sobie pyszne danie, które zachwyci nie tylko nasze kubki smakowe, ale i oczy. Słodkie placuszki na śniadanie mogą być strzałem w dziesiątkę. Przygotowuje się je bardzo szybko i są banalnie łatwe. Z kilku składników wyczarujesz pełnowartościowy posiłek. To zaczynamy naszą kulinarną przygodę. 

Placuszki na śniadanie. Danie znane na całym świecie

Pewnie nie ma osoby, która nie kojarzy obrazków rodem z amerykańskich filmów. Rodzina zasiada do stołu. Na blacie lądują polane sosem klonowym naleśniki. Wszyscy zajadają się nimi ze smakiem. Podobne obrazki zauważyć możemy w naszych domach. Wszakże danie to jest bardzo popularne niemalże w każdym zakątku świata. Kraje mają swoje własne pomysły na przepisy i dodatki. To świadczy o tym, że placki są daniem, które można przygotować na różne sposoby.

Placuszki na śniadanie. Potrzebne składniki

Słodkie danie przygotujesz z:

  • 2 jajek w temperaturze pokojowej,
  • szklanki mąki pszennej,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • opakowania cukru wanilinowego,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Placuszki na śniadanie. Puszyste ciasto, które lubi towarzystwo świeżych owoców

  1. Zmiksuj jajka, jogurt i cukier wanilinowy.
  2. Do masy przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Nie mieszaj zbyt długo. Wystarczy, że składniki się połączą.
  3. W razie, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
  4. Wykładaj na rozgrzaną patelnię po dwie łyżki masy. Pamiętaj o tym, by zostawić między plackami trochę miejsca.
  5. Smaż z obu stron przez około 3 minuty na średnim ogniu.
  6. Podawaj z ulubionymi owocami, czekoladą lub serkiem waniliowym. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.