Placuszki na śniadanie. Wychodzą zawsze miękkie i puszyste dzięki jednemu składnikowi

Dania na słodko mają swoje miejsce w naszym menu. Bardzo często do nich wracamy, a na naszych stołach pojawiają się placuszki na śniadanie. Świetnie komponują się z czekoladą do smarowania lub jogurtem śmietankowym i świeżymi owocami.

 Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Dobrze rozpoczęty dzień sprawia, że lepiej funkcjonujemy. Dlatego też warto przygotować sobie pyszne danie, które zachwyci nie tylko nasze kubki smakowe, ale i oczy. Słodkie placuszki na śniadanie mogą być strzałem w dziesiątkę. Przygotowuje się je bardzo szybko i są banalnie łatwe. Z kilku składników wyczarujesz pełnowartościowy posiłek. To zaczynamy naszą kulinarną przygodę. 

Babka wielkanocnaBabka wielkanocna. Doskonałe ciasto w kilku smakowitych wariantach

Placuszki na śniadanie. Danie znane na całym świecie

Pewnie nie ma osoby, która nie kojarzy obrazków rodem z amerykańskich filmów. Rodzina zasiada do stołu. Na blacie lądują polane sosem klonowym naleśniki. Wszyscy zajadają się nimi ze smakiem. Podobne obrazki zauważyć możemy w naszych domach. Wszakże danie to jest bardzo popularne niemalże w każdym zakątku świata. Kraje mają swoje własne pomysły na przepisy i dodatki. To świadczy o tym, że placki są daniem, które można przygotować na różne sposoby.

Placuszki na śniadanie. Potrzebne składniki

Słodkie danie przygotujesz z:

  • 2 jajek w temperaturze pokojowej,
  • szklanki mąki pszennej,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • opakowania cukru wanilinowego,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto (zdjęcie ilustracyjne)Kultowe ciasto Janosik sprawdzi się na każdą okazję. Miłość od pierwszego kęsa

Placuszki na śniadanie. Puszyste ciasto, które lubi towarzystwo świeżych owoców

  1. Zmiksuj jajka, jogurt i cukier wanilinowy.
  2. Do masy przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Nie mieszaj zbyt długo. Wystarczy, że składniki się połączą.
  3. W razie, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
  4. Wykładaj na rozgrzaną patelnię po dwie łyżki masy. Pamiętaj o tym, by zostawić między plackami trochę miejsca.
  5. Smaż z obu stron przez około 3 minuty na średnim ogniu.
  6. Podawaj z ulubionymi owocami, czekoladą lub serkiem waniliowym. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: