• Link został skopiowany

Wystarczą cztery składniki, a ciasto kruche będzie idealne. Podstawą są tutaj silne dłonie!

Ciasto kruche to uniwersalna baza większości słodkich wypieków i smaczny przysmak sam w sobie. Jest łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, wymaga zaledwie kilku składników i odrobiny pracy.
Ciasto kruche jest idealną bazą do słodkich wypieków
Svechkova Olena / Shutterstock

Kruche ciasto to podstawa takich deserów jak sernik, makowiec, jabłecznik i wielu innych. Jego smak gładko łączy się z wieloma dodatkami, które mogą urozmaicić wypiek. Jego zaletą jest to, że można przechowywać je w zamrażarce lub w lodówce przez dłuższy czas. Ponadto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Śmiało więc mogą wypróbować je także osoby, które nie są zaawansowane w sztuce kulinarnej, a także ci, którzy wcale nie przepadają za eksperymentami kulinarnymi. 

Zobacz wideo Kruche kwadraty z migdałami w karmelu

Wystarczą cztery składniki, a ciasto kruche wyjdzie idealne

Podstawowy przepis na ciasto kruche jest niezwykle prosty. Potrzebujesz ledwie czterech składników, które z pewnością znajdują się w twoim domu. Dzięki temu możesz przygotować ciasto zawsze, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Co potrzeba?

  • mąka pszenna - ok. 250 g;
  • kostka masła - 200 g;
  • cukier puder - 75-100 g (w zależności od tego, jak słodkie ciasto chcesz uzyskać);
  • żółtko z jaja.

Kruche ciasto - jak przygotować?

Mąkę przesiewamy na stolnicę, tworząc stożek. W jego środku robimy wgłębienie. Masło najlepiej, aby było w temperaturze pokojowej. Stosunkowo miękkie kroimy w plasterki i układamy wokół dziurki w mące. Żółtko starannie oddzielamy od białka i umieszczamy w środku.

Do tego dosypujemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej chcemy. Całość należy dokładnie rozdrobnić nożem. Zagniatamy ręką ciasto szybkimi ruchami, ugniatamy w kolisty kształt. Liczy się szybkość gniecenia oraz staranność. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję, bez widocznych grudek. Nie powinno też się kruszyć, tylko zbić w jednolitą masę. Gdy będzie już gotowe, owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej pół godziny, aby się schłodziło.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na ok.3 - 4 cm grubości. Tak przygotowane ciasto można później wykorzystać jako bazę pod szereg wypieków: szarlotki, ciasta z owocami, serniki czy dowolne inne wypieki. Świetnie nadaje się też jako podstawa słodkich babeczek