Kruche ciasto to podstawa takich deserów jak sernik, makowiec, jabłecznik i wielu innych. Jego smak gładko łączy się z wieloma dodatkami, które mogą urozmaicić wypiek. Jego zaletą jest to, że można przechowywać je w zamrażarce lub w lodówce przez dłuższy czas. Ponadto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Śmiało więc mogą wypróbować je także osoby, które nie są zaawansowane w sztuce kulinarnej, a także ci, którzy wcale nie przepadają za eksperymentami kulinarnymi.
Podstawowy przepis na ciasto kruche jest niezwykle prosty. Potrzebujesz ledwie czterech składników, które z pewnością znajdują się w twoim domu. Dzięki temu możesz przygotować ciasto zawsze, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Co potrzeba?
Mąkę przesiewamy na stolnicę, tworząc stożek. W jego środku robimy wgłębienie. Masło najlepiej, aby było w temperaturze pokojowej. Stosunkowo miękkie kroimy w plasterki i układamy wokół dziurki w mące. Żółtko starannie oddzielamy od białka i umieszczamy w środku.
Do tego dosypujemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej chcemy. Całość należy dokładnie rozdrobnić nożem. Zagniatamy ręką ciasto szybkimi ruchami, ugniatamy w kolisty kształt. Liczy się szybkość gniecenia oraz staranność. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję, bez widocznych grudek. Nie powinno też się kruszyć, tylko zbić w jednolitą masę. Gdy będzie już gotowe, owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej pół godziny, aby się schłodziło.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na ok.3 - 4 cm grubości. Tak przygotowane ciasto można później wykorzystać jako bazę pod szereg wypieków: szarlotki, ciasta z owocami, serniki czy dowolne inne wypieki. Świetnie nadaje się też jako podstawa słodkich babeczek.