Sos pieczarkowy - przepis inny niż wszystkie. Pewien dodatek nada mu wykwintnej nuty

Sos pieczarkowy to wspaniały dodatek do kopytek, sztuki mięsa czy zwykłego makaronu. Wszyscy go znamy i zapewne wszyscy lubimy, jest prosty w przygotowaniu i łaskawy dla portfela. A co, gdyby trochę podrasować przepis na sos pieczarkowy? Dodatek wina sprawi, że twój sos zamieni się w wykwintne danie rodem z najlepszej restauracji.

Więcej przepisów na nowe odsłony znanych dań znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szybki sos pieczarkowy podkręci smak każdego dania. Delikatny i kremowy sos to wspaniała opcja na dodatek do mięs, ziemniaczanych kluseczek lub po prostu jako samodzielna potrawa w towarzystwie ziołowej grzanki. Dziś mamy dla ciebie przepis, który sprawi, że twój sos pieczarkowy zyska zupełnie nowego charakteru, stanie się wytrawny i godny najlepszej restauracji. W czym tkwi sekret? W winie. Wielu z was się pewnie zdziwi, ale jak to? Pieczarki z winem? Otóż tak. Wino wydobędzie z grzybów ukryte dotąd aromaty i sprawi, że każde danie z tym sosem zamieni się w kulinarne arcydzieło.

Sos pieczarkowy - przepis

Potrzebne składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 150-200 ml białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa, masło

Sos pieczarkowy z białym winem - sposów wykonania

  1. Zacznij od przygotowania pieczarek. Dokładnie je oczyść, skróć trzonki i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w plastry (nie powinny być bardzo cienkie). Posiekaj również cebule, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy oraz łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek. Podsmażaj całość przez minutę, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj pieczarki.
  3. Podsmażaj całość przez ok. 5 minut. Następnie wlej wino i zwiększ moc palnika. Kiedy wino zredukuje do połowy, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. 
  4. Pod koniec gotowania dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Taki sos wspaniale pasuje do polędwiczek wieprzowych, pieczonych szynek lub drobiu. Jeśli nie masz pomysłu na weekendowy obiad dla całej rodziny, zainspiruj się sosem z naszego przepisu. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.