Sos pieczarkowy - przepis inny niż wszystkie. Pewien dodatek nada mu wykwintnej nuty

Sos pieczarkowy to wspaniały dodatek do kopytek, sztuki mięsa czy zwykłego makaronu. Wszyscy go znamy i zapewne wszyscy lubimy, jest prosty w przygotowaniu i łaskawy dla portfela. A co, gdyby trochę podrasować przepis na sos pieczarkowy? Dodatek wina sprawi, że twój sos zamieni się w wykwintne danie rodem z najlepszej restauracji.

Więcej przepisów na nowe odsłony znanych dań znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szybki sos pieczarkowy podkręci smak każdego dania. Delikatny i kremowy sos to wspaniała opcja na dodatek do mięs, ziemniaczanych kluseczek lub po prostu jako samodzielna potrawa w towarzystwie ziołowej grzanki. Dziś mamy dla ciebie przepis, który sprawi, że twój sos pieczarkowy zyska zupełnie nowego charakteru, stanie się wytrawny i godny najlepszej restauracji. W czym tkwi sekret? W winie. Wielu z was się pewnie zdziwi, ale jak to? Pieczarki z winem? Otóż tak. Wino wydobędzie z grzybów ukryte dotąd aromaty i sprawi, że każde danie z tym sosem zamieni się w kulinarne arcydzieło.

SzakszukaŚniadanie na słono - dwie propozycje na szybkie i smaczne rozpoczęcie dnia

Sos pieczarkowy - przepis

Potrzebne składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 150-200 ml białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa, masło

Sos pieczarkowy z białym winem - sposów wykonania

  1. Zacznij od przygotowania pieczarek. Dokładnie je oczyść, skróć trzonki i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w plastry (nie powinny być bardzo cienkie). Posiekaj również cebule, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy oraz łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek. Podsmażaj całość przez minutę, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj pieczarki.
  3. Podsmażaj całość przez ok. 5 minut. Następnie wlej wino i zwiększ moc palnika. Kiedy wino zredukuje do połowy, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. 
  4. Pod koniec gotowania dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Przepis na chleb z chrupiącą skórkąJak upiec chleb bez zakwasu? Przepis na pyszne pieczywo bez wyrastania

Taki sos wspaniale pasuje do polędwiczek wieprzowych, pieczonych szynek lub drobiu. Jeśli nie masz pomysłu na weekendowy obiad dla całej rodziny, zainspiruj się sosem z naszego przepisu. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: