Ciasto piasek pustyni nie jest może tak popularne, jak tradycyjne serniki, czy brownie. Może być to związane z faktem, że jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Warto jednak pokusić się o wypróbowanie poniższego przepisu, bo smak tego wypieku rekompensuje czas spędzony w kuchni. Ten deser zachwyca nie tylko smakiem. Kilka różnorodnych warstw przełożonych kremowymi masami śmiało może zastąpić nawet najlepszy tort.
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na Gazeta.pl
Wykonanie tego ciasta jest pracochłonne, więc warto rozłożyć pieczenie na dwa dni. Pierwszego dnia można upiec dwa biszkopty, które posłużą za "rusztowanie" dla naszego wypieku.
Biszkopt kakaowy składniki:
Biszkopt kakaowy przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania powoli dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, do ubitych białek wlewamy żółtka, przez cały czas miksując. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy do miski, łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao. Sypkie produkty łączymy z ubitymi jajkami. Mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Aby biszkopt nie opadł, warto postawić blaszkę pionowo. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, biszkopt przecinamy na dwa blaty.
Biszkopt makowy składniki:
Biszkopt makowy wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając odrobinę soli. Przez cały czas ubijając powoli, dosypujemy cukier, a gdy się rozpuści, nie przerywając miksowania, dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Całość mieszamy do połączenia składników. Ostatnim etapem jest dodanie maku do ciasta i dokładne wymieszanie całej masy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy (25x35 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut. Po tym czasie upieczone ciasto studzimy. Biszkopt makowy również przecinamy na dwa blaty.
Smakowe biszkopty świetnie komponują się z tymi kremami. To właśnie dzięki takiemu połączeniu smaków piasek pustyni jest tak wyjątkowe. Jak przygotować poszczególne masy do przełożenia biszkoptów?
Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy, przez cały czas mieszając. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę. Przez cały czas miksując, powoli dodajemy tężejącą galaretkę.
Masa kakaowa:
Mleko podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pół kostki masła, a także cukier i kakao. Całość mieszamy aż do połączenia składników i zostawiamy do zagotowania. Wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałe masło ucieramy mikserem na puch. Przez cały czas miksując, dodajemy zagotowaną masę kakaową.
Masa owocowa:
Pomarańcze obieramy, usuwamy z nich pestki i kroimy na kawałki. Świeże jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce) i mieszamy z pomarańczami. Owoce przekładamy do garnka i krótko podsmażamy. Zalewamy całość sokiem pomarańczowym i dodajemy cukier. Gdy masa się zagotuje, wsypujemy galaretkę, ściągamy garnek z ognia i energicznie mieszamy owocową masę. Tak przygotowaną zostawiamy do wystudzenia.
Na dno przygotowanej, wyłożonej folią aluminiową formy, wkładamy jeden blat biszkoptu makowego i przekładamy go masą kakaową. Na wierzch kładziemy blat biszkoptu kakaowego i smarujemy go masą śmietankową. Dociskamy blatem makowym, który przykrywamy masą owocową. Całość przykrywamy blatem biszkoptu kakaowego. Wierzch ciasta piasek pustyni możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą czekoladową. I viola, ciasto gotowe! Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.