Ciasto piasek pustyni może nawet zastąpić tort. Tajemniczy przepis wykorzystują najlepsze cukiernie

Delikatne kakaowe ciasto przełożone kilkoma warstwami rozmaitych kremów - dzięki swojej wyjątkowej konsystencji ciasto piasek pustyni stanie się hitem każdej rodzinnej imprezy. Wypróbuj ten przepis, a goście będą prosić o dokładkę.

Ciasto piasek pustyni nie jest może tak popularne, jak tradycyjne serniki, czy brownie. Może być to związane z faktem, że jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Warto jednak pokusić się o wypróbowanie poniższego przepisu, bo smak tego wypieku rekompensuje czas spędzony w kuchni. Ten deser zachwyca nie tylko smakiem. Kilka różnorodnych warstw przełożonych kremowymi masami śmiało może zastąpić nawet najlepszy tort.

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na Gazeta.pl

Zobacz wideo Monkey bread

Ciasto piasek pustyni – jak je przygotować? Z tego przepisu korzystają cukiernie

Wykonanie tego ciasta jest pracochłonne, więc warto rozłożyć pieczenie na dwa dni. Pierwszego dnia można upiec dwa biszkopty, które posłużą za "rusztowanie" dla naszego wypieku.

Biszkopt kakaowy składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt kakaowy przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania powoli dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, do ubitych białek wlewamy żółtka, przez cały czas miksując. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy do miski, łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao. Sypkie produkty łączymy z ubitymi jajkami. Mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Aby biszkopt nie opadł, warto postawić blaszkę pionowo. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, biszkopt przecinamy na dwa blaty.

Biszkopt makowy składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki maku (może być zmielony)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt makowy wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając odrobinę soli. Przez cały czas ubijając powoli, dosypujemy cukier, a gdy się rozpuści, nie przerywając miksowania, dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Całość mieszamy do połączenia składników. Ostatnim etapem jest dodanie maku do ciasta i dokładne wymieszanie całej masy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy (25x35 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut. Po tym czasie upieczone ciasto studzimy. Biszkopt makowy również przecinamy na dwa blaty.

Ciasto piasek pustyni smakuje tak dobrze dzięki tym kremom! Jak przygotować przepyszne masy? To nie takie trudne

Smakowe biszkopty świetnie komponują się z tymi kremami. To właśnie dzięki takiemu połączeniu smaków piasek pustyni jest tak wyjątkowe. Jak przygotować poszczególne masy do przełożenia biszkoptów?

Masa śmietanowa:

  • opakowanie śmietanki kremówki
  • 2 opakowania galaretki (cytrynowej lub pomarańczowej)
  • 500 ml wody

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy, przez cały czas mieszając. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę. Przez cały czas miksując, powoli dodajemy tężejącą galaretkę.

Masa kakaowa:

  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 4 płaskie łyżki kakao

Mleko podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pół kostki masła, a także cukier i kakao. Całość mieszamy aż do połączenia składników i zostawiamy do zagotowania. Wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałe masło ucieramy mikserem na puch. Przez cały czas miksując, dodajemy zagotowaną masę kakaową.

Masa owocowa:

  • 3 jabłka (lub słoik prażonych jabłek)
  • 2 pomarańcze
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki (pomarańczowa lub cytrynowa)

Pomarańcze obieramy, usuwamy z nich pestki i kroimy na kawałki. Świeże jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce) i mieszamy z pomarańczami. Owoce przekładamy do garnka i krótko podsmażamy. Zalewamy całość sokiem pomarańczowym i dodajemy cukier. Gdy masa się zagotuje, wsypujemy galaretkę, ściągamy garnek z ognia i energicznie mieszamy owocową masę. Tak przygotowaną zostawiamy do wystudzenia.

 Ciasto piasek pustyni - przygotowanie

Na dno przygotowanej, wyłożonej folią aluminiową formy, wkładamy jeden blat biszkoptu makowego i przekładamy go masą kakaową. Na wierzch kładziemy blat biszkoptu kakaowego i smarujemy go masą śmietankową. Dociskamy blatem makowym, który przykrywamy masą owocową. Całość przykrywamy blatem biszkoptu kakaowego. Wierzch ciasta piasek pustyni możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą czekoladową. I viola, ciasto gotowe! Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.