Przepis na pizzę domową. Potrzebujesz tylko kilku składników. Wyjdzie jak z pizzerii

Robienie własnej pizzy cię przeraża? To wcale nie takie trudne. Potrzebujesz dosłownie kilku składników na ciasto i dodatków, które dobierzesz wedle uznania. Całość zajmie dłuższą chwilę, ale efekt jest wart pracy i czekania.

Więcej włoskich przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Włoską kuchnię każdy z nas zna. Większość uwielbia za delikatną pizzę na cienkim cieście oraz makarony. Nie wspomnę już o deserach czy kawie. To uczta dla łasuchów i miłośników sera. Najważniejsze są dobrej jakości składniki, z których można wyczarować cuda. Świeże pomidory, dobrej jakości ser, szynka to jedne z najważniejszych elementów tej kuchni. Jeśli chcesz zrobić swoją własną pizzę to świetnie. Ten przepis podbije twoje serce i na stałe zagości w menu. Do dzieła!

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Czego potrzebujesz?

Składniki na ciasto:

  • 1 łyżka oliwy
  • ciepła woda (150 ml)
  • mąka pszenna (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 gramów świeżych drożdży

Jak zrobić własne ciasto na pizzę?

  1. Na samym początku przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę, sól oraz drożdże.
  2. Następnie dodaj ciepłą wodę oraz łyżkę oliwy.
  3. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub za pomocą robota planetarnego.
  4. Wyrobione ciasto zostaw misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 min, aby mogło wyrosnąć.
  5. Po tym czasie wyciągnij wyrośnięte ciasto z miski i przełóż na stolnicę lub matę silikonową do pieczenia. Pamiętaj, aby przed wyłożeniem ciasta obsypać je mąką.
  6. Ciasto wyrabiaj delikatnie przez kilka minut.
  7. Przygotuj blaszkę, w której będziesz piec swoją pizzę. Wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Na tak przygotowanej blaszce uformuj z ciasta spód do pizzy. Możesz zrobić cieńszy lub grubszy w zależności, jaką pizzę preferujesz.

Sos oraz dodatki:

Ciasto posmaruj swoim własnym sosem pomidorowym lub gotowym ze sklepu. Posyp ulubionym serem, szynką, pieczarkami lub tym, co lubisz.

Piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 220 stopni przez 15-20 min.

Z czym najlepiej smakuje domowa pizza?

Jeśli lubisz sosy to śmiało możesz podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym lub innymi. Idealnie sprawdzi się dobrej jakości oliwa z oliwek, rukola, bazylia czy roszponka. Sam zadecyduj, z czym smakuje ci najbardziej. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.