Pierogi z mięsem mielonym. Ten trik pozwoli wykorzystać ugotowane wcześniej mięso

Miękkie ciasto z farszem już dawno zyskało w naszym kraju miano kultowej potrawy, a pierogi z mięsem mielonym są jedną z najpopularniejszych odsłon tego dania. Co prawda farsz można przygotowywać na rozmaite sposoby, ale w poniższym przepisie zachęcamy do wykorzystania ugotowanego wcześniej mięsa.

Coraz więcej osób stosuje w swojej kuchni zasadę zero waste. Niemarnowanie żywności niewątpliwie ma wiele zalet, a z "wczorajszych" składników można wyczarować smaczne potrawy. Ta zasada pozwala także nieco zaoszczędzić czas i pieniądze. Zasadę zero waste można wykorzystać m.in. podczas przygotowywania mięsnego farszu, który rewelacyjnie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów.

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja

Chcesz poznać więcej przepisów na proste i smaczne dania? Wejdź na Gazeta.pl

Pierogi z mięsem mielonym – do farszu zero waste wykorzystaj mięso z rosołu. Nie pożałujesz!

Do przygotowania smacznego farszu możemy wykorzystać mięso z rosołu. Warto wykorzystać także gotowane w zupie warzywa, dzięki temu farsz będzie bardziej aromatyczny.

Składniki na farsz:

  • 1 kg mięsa z rosołu (świetnie sprawdzą się udka lub korpusy)
  • 2 cebule
  • Włoszczyzna z rosołu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 majeranek
  • olej

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Ugotowane mięso z rosołu obieramy i wkładamy do miski. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę oraz gotowane w zupie warzywa. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

indyk i puree Przepis na pierś z indyka - zdrowy i smaczny obiad. Mięso suche? Nie tutaj

Pierogi z mięsem mielonym – wykorzystaj ten przepis, aby ciasto było elastyczne i sprężyste

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • szklanka (250 ml) gorącej wody
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i łączymy z mokrymi składnikami. Ciasto wyrabiamy do momentu, w którym stanie się elastyczne. Jeśli będzie zbyt miękkie, należy dodać do niego trochę mąki. Tak przygotowane rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie wykrawamy z niego nieduże kółka.

Porcję farszu wykładamy na wykrojone kawałki ciasta i zamykamy, tworząc w miejscu sklepienia charakterystyczną falbankę. Dla lepszego efektu możemy delikatnie docisnąć to miejsce widelcem.

Babka wielkanocna Babka wielkanocna. Doskonałe ciasto w kilku smakowitych wariantach

Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy łyżeczkę soli. Gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia, wrzucamy pierogi. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż do wypłynięcia.

Tak przygotowane pierogi z mięsem mielonym będą świetnie smakowały zarówno okraszone zeszkloną cebulką, jak i w wersji solo. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: