Pierogi z mięsem mielonym. Ten trik pozwoli wykorzystać ugotowane wcześniej mięso

Miękkie ciasto z farszem już dawno zyskało w naszym kraju miano kultowej potrawy, a pierogi z mięsem mielonym są jedną z najpopularniejszych odsłon tego dania. Co prawda farsz można przygotowywać na rozmaite sposoby, ale w poniższym przepisie zachęcamy do wykorzystania ugotowanego wcześniej mięsa.

Coraz więcej osób stosuje w swojej kuchni zasadę zero waste. Niemarnowanie żywności niewątpliwie ma wiele zalet, a z "wczorajszych" składników można wyczarować smaczne potrawy. Ta zasada pozwala także nieco zaoszczędzić czas i pieniądze. Zasadę zero waste można wykorzystać m.in. podczas przygotowywania mięsnego farszu, który rewelacyjnie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów.

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja

Chcesz poznać więcej przepisów na proste i smaczne dania? Wejdź na Gazeta.pl

Pierogi z mięsem mielonym – do farszu zero waste wykorzystaj mięso z rosołu. Nie pożałujesz!

Do przygotowania smacznego farszu możemy wykorzystać mięso z rosołu. Warto wykorzystać także gotowane w zupie warzywa, dzięki temu farsz będzie bardziej aromatyczny.

Składniki na farsz:

  • 1 kg mięsa z rosołu (świetnie sprawdzą się udka lub korpusy)
  • 2 cebule
  • Włoszczyzna z rosołu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 majeranek
  • olej

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Ugotowane mięso z rosołu obieramy i wkładamy do miski. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę oraz gotowane w zupie warzywa. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

Pierogi z mięsem mielonym – wykorzystaj ten przepis, aby ciasto było elastyczne i sprężyste

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • szklanka (250 ml) gorącej wody
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i łączymy z mokrymi składnikami. Ciasto wyrabiamy do momentu, w którym stanie się elastyczne. Jeśli będzie zbyt miękkie, należy dodać do niego trochę mąki. Tak przygotowane rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie wykrawamy z niego nieduże kółka.

Porcję farszu wykładamy na wykrojone kawałki ciasta i zamykamy, tworząc w miejscu sklepienia charakterystyczną falbankę. Dla lepszego efektu możemy delikatnie docisnąć to miejsce widelcem.

Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy łyżeczkę soli. Gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia, wrzucamy pierogi. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż do wypłynięcia.

Tak przygotowane pierogi z mięsem mielonym będą świetnie smakowały zarówno okraszone zeszkloną cebulką, jak i w wersji solo. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA