Więcej przepisów na domowy obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi na słodko są bardzo popularnym, polskim daniem, zwłaszcza w sezonie letnim. Przepisów na tę potrawę jest wiele, jednak podstawą każdego z nich jest odpowiednie ciasto. Nadzienie ze słodkiego sera zna prawie każdy z dzieciństwa. Jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. W dzisiejszym przepisie podpowiadamy jak zrobić pierogi z serem na słodko.
Aby przygotować dobre ciasto na pierogi, wystarczy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre wyrobienie ciasta. Ważne, by ciasto nie rozgotowało się podczas gotowania i miało odpowiednią konsystencję. Powinno być miękkie i sprężyste. Jedni doradzają, aby do masy dodawać jajko, jednak może to spowodować, że ciasto stanie się zbyt twarde. W naszym przepisie podpowiadamy jak przygotować idealne ciasto.
Składniki na ciasto:
Składniki na słodki farsz:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę i sól przesiewamy przez sito, dodajemy ciepłą wodę i zwinnymi ruchami ugniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć miękką i sprężystą konsystencję. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką, by ciasto nie wyschło.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Ważne, by wybrać dobrze zmielony twaróg, wtedy pierogi będą smaczniejsze.
Ciasto rozwałkujemy na stolnicy przy pomocy wałka. Ważne by ciasto miało odpowiednią grubość. Nie powinno być zbyt cienkie, ponieważ łatwo się rozgotuje. Zbyt grube ciasto natomiast nie jest smaczne. Następnie wycinamy okręgi przy pomocy szklanki.
Na środek każdego pieroga nakładaj po małej łyżeczce sera. Farsz nie powinien dotykać brzegów ciasta, ponieważ utrudni to lepienie pieroga. Dokładnie sklej każdego pieroga, by nie doszło do rozwarstwienia podczas gotowania.
Ostatnim etapem jest gotowanie. W dużym garnku z odrobiną soli zagotowujemy wodę. Pierogi wrzucamy do wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnie, gotujemy przez 3-4 minuty. Pierogi podjemy gorące. Świetnie smakują z dodatkiem jagód lub odrobiną rozpuszczonego masełka z cukrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.