Ciasto jogurtowe to prawdziwy pewniak. Wypiek, na bazie przygotowanego przez nas przepisu jest delikatny, lekko wilgotny, a dzięki zawartości masła długo zachowuje świeżość. Samo przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilkadziesiąt minut, dlatego jest to idealna propozycja, kiedy najdzie nas ochota na słodycz do kawy.
Zobacz wideo Jeden z wariantów ciasta jogurtowego: z dodatkiem borówek
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na ciasto jogurtowe z owocami. Prosta receptura, która pozwoli cieszyć się smakiem świeżego wypieku
- 80 g masła
- 250 g mąki pszennej
- owoce, najlepiej sezonowe (truskawki, borówki, maliny)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szczypta soli
- (dodatkowo) łyżka cukru i łyżka mąki
Tak przygotujesz jogurtowe ciasto z owocami. Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową
- Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki, najlepiej na godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- Masło należy rozpuścić w dużym garnku. Najlepiej zrobić to na małym ogniu. Rozpuszczone masło należy dokładnie wymieszać z cukrem i jogurtem.
- Do masy powstałej z wymieszania jogurtu i masła należy dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz szczyptę soli i ponownie wymieszać.
- Gotową masę można teraz przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pokrojone owoce warto z łyżką cukru i mąki. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasto nie opadnie.
- Owoce należy wyłożyć na wierzch ciasta, lekko docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Piec przez ok. 45-50 minut do momentu zarumienienia się wypieku. Warto zastosować tu zasadę "suchego" patyczka.
- Przykryć ciasto folią i piec jeszcze przez około 10 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.