Prosty przepis na ciasto jogurtowe z owocami. Dzięki pewnemu dodatkowi będzie wilgotne i pyszne

Ciasto z owocami to lekki przysmak na bazie jogurtu. Chętnie sięgają po niego zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto poznać przepis na proste domowe ciasto jogurtowe z owocami, w którego przygotowanie z pewnością chętnie włączą się także najmłodsi domownicy!

Ciasto jogurtowe to prawdziwy pewniak. Wypiek, na bazie przygotowanego przez nas przepisu jest delikatny, lekko wilgotny, a dzięki zawartości masła długo zachowuje świeżość. Samo przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilkadziesiąt minut, dlatego jest to idealna propozycja, kiedy najdzie nas ochota na słodycz do kawy.

Zobacz wideo Jeden z wariantów ciasta jogurtowego: z dodatkiem borówek

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na ciasto jogurtowe z owocami. Prosta receptura, która pozwoli cieszyć się smakiem świeżego wypieku

  • 80 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • owoce, najlepiej sezonowe (truskawki, borówki, maliny)  
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g cukru 
  • szczypta soli
  • (dodatkowo) łyżka cukru i łyżka mąki

Tak przygotujesz jogurtowe ciasto z owocami. Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową

  1. Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki, najlepiej na godzinę przed przygotowaniem ciasta. 
  2. Masło należy rozpuścić w dużym garnku. Najlepiej zrobić to na małym ogniu. Rozpuszczone masło należy dokładnie wymieszać z cukrem i jogurtem.
  3. Do masy powstałej z wymieszania jogurtu i masła należy dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz szczyptę soli i ponownie wymieszać. 
  4. Gotową masę można teraz przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pokrojone owoce warto z łyżką cukru i mąki. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasto nie opadnie.
  6. Owoce należy wyłożyć na wierzch ciasta, lekko docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Piec przez ok. 45-50 minut do momentu zarumienienia się wypieku. Warto zastosować tu zasadę "suchego" patyczka.
  7. Przykryć ciasto folią i piec jeszcze przez około 10 minut. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.