Prosty przepis na ciasto salceson. Ma najgorszą nazwę na świecie, ale zrobi furorę na stole

Mimo niewdzięcznej nazwy ciasto salceson może zrobić furorę na Twoim stole. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, a na dodatek zawsze wychodzi. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, które zawsze masz w kuchni.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Chociaż ciasto salceson w pierwszej chwili może nie brzmieć apetycznie, to w rzeczywistości może podbić niejedno podniebienie. Składniki nie są wyszukane, a wykonanie jest tak proste, że zechcesz piec je codziennie. 

Ciasto salceson - składniki, które zawsze masz w kuchni

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6 średnich jabłek (najlepsze będą kwaśniejsze odmiany)
  • cukier puder do posypania
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Przygotowanie ciasta jest równie proste

Na początku oddziel żółtka od białek. Białka wybić do dużej miski, a żółtka do szklanki. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksując, do białek pojedynczo dodawaj żółtka i miksuj jeszcze przez około 1 minutę.

Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej kakao, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Następnie dodaj suche składniki do masy z jaj, naprzemiennie z olejem (najlepiej w 3 turach). Ubijaj całość przez chwilę, by nie było widocznych grudek mąki.

Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój je w kostkę (około 1x1 cm), a następnie dodaj je do ciasta i wymieszaj, aż całe owoce dokładnie okryją się ciastem. 

Blachę o wymiarach 22×33 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej przygotowaną masę. Następnie wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i piecz ok. 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: