Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Chociaż ciasto salceson w pierwszej chwili może nie brzmieć apetycznie, to w rzeczywistości może podbić niejedno podniebienie. Składniki nie są wyszukane, a wykonanie jest tak proste, że zechcesz piec je codziennie.
Na początku oddziel żółtka od białek. Białka wybić do dużej miski, a żółtka do szklanki. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksując, do białek pojedynczo dodawaj żółtka i miksuj jeszcze przez około 1 minutę.
Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej kakao, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Następnie dodaj suche składniki do masy z jaj, naprzemiennie z olejem (najlepiej w 3 turach). Ubijaj całość przez chwilę, by nie było widocznych grudek mąki.
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój je w kostkę (około 1x1 cm), a następnie dodaj je do ciasta i wymieszaj, aż całe owoce dokładnie okryją się ciastem.
Blachę o wymiarach 22×33 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej przygotowaną masę. Następnie wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i piecz ok. 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.