Chleb bez drożdży i wyrastania. Wymieszaj składniki łyżką i ciesz się domowym pieczywem w kilka chwil

Chleb bez drożdży to wspaniała opcja dla fanów domowego pieczywa, a także osób nielubiących długo czekać, aż ciasto na chleb w końcu wyrośnie. Przepis na chleb bez drożdży jest banalny - wstarczy wymieszać składniki łyżką, a dodatek maślanki sprawi, że chleb będzie puszysty i delikatny. Już nie musisz biec w weekend do piekarni - ten chleb zrobisz w mniej niż godzinę.

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chleb bez drożdży i bez czekania to idealna opcja na kryzysowe pieczywo, kiedy do piekarni daleko a ochota na pyszne kanapki nie odpuszcza. Smaczne pieczywo z dodatkiem maślanki przygotujesz w okamgnieniu a czas pieczenia to zaledwie 40 minut, czyli mniej więcej tyle ile podróż do piekarni w jedną i drugą stronę. Jak się zabrać za ten wypiek? Po prostu wymieszaj składniki i upiecz.

Chleb bez drożdży - przepis na szybie pieczywo 

Potrzebne składniki na 1 keksówkę

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 650, niższe typy po upieczeniu będą bardziej przypominać bułkę, niż chleb, z kolei wyższy typ może sprawić, że chleb słabo wyrośnie)
  • 400 g maślanki naturalnej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie: nasiona słonecznika, pestki dyni, czarnuszka itp.

Chleb bez drożdży - sposób wykonania

  1. Przygotowanie chleba na maślance jest banalne i zajmuje dosłownie chwilę, dlatego przed przystąpieniem do pracy, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Przygotuj miskę i umieść w mnie wszystkie składniki. Następnie energicznie wszystko wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto powinno być delikatnie klejące.
  3. Keksówkę wysmaruj oliwą i oprósz mąką lub bułką tartą. Następnie przełóż ciasto do keksówki i wyrównaj. 
  4. Chleb na maślance piecz przez 40-45 minut, następnie wyjmij go z formy i ostudź na kratce.

Taki chleb nie dość, że świetnie smakuje, to przy okazji idealnie nadaje się dla osób z problemami układu trawiennego, ponieważ jest lekkostrawny i nie zawiera drożdży. Jeśli lubisz delikatne, a zarazem pyszne pieczywo, koniecznie wypróbuj nasz przepis na chleb bez drożdży. Kanapki z nim są najlepsze na świecie.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.