Karkówka w coli - przepis na obiad dla całej rodziny. Ten sos to mistrzostwo, ale pamiętaj o ważnym dodatku

Karkówka w coli to wspaniały pomysł na smaczny obiad, którym naje się cała rodzina. Przepis jest banalny, a aromatyczny sos na bazie gazowanego napoju świetnie komponuje się z aksamitnym i kruchym mięsem z karkówki wieprzowej. Jak nadać charakteru temu daniu? Ostra musztarda wspaniale podkręci smak sosu.

Więcej przepisów na smaczne dania obiadowe znajdziesz na nasze stronie głównej Gazeta.pl

Karkówka w coli to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wyrazisty sos i aksamitna wieprzowina to prawdziwy raj dla każdego mięsożercy, a przygotowanie takiego posiłku jest bardzo łatwe. Jak zatem przygotować smaczną karkówkę pieczoną w piekarniku w sosie na bazie coli? Wszystko wyjaśnimy poniżej.

Karkówka w coli - przepis na smaczny obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1,5 szklanki coli
  • 1,5 szklanki ketchupu
  • 5 łyżek ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
  • 2 żółte cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, czosnek granulowany, słodka papryka, majeranek, tymianek
  • smalec do podsmażenia mięsa i cebuli

Karkówka w coli - sposób wykonania krok po kroku

  1. Karkówkę osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm.  Następnie każdy plaster delikatnie rozbij dłonią i przypraw solą, pieprzem oraz papryką. Przełóż mięso do miski, szczelnie zaklej folią spożywczą i na kilka godzin schowaj do lodówki.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelnie porządnie rozgrzej łyżkę smalcu i zeszklij cebulę. Kiedy cebula będzie już ładnie podsmażona, dodaj czosnek. Smaż na większym ogniu przez 2 minuty, następnie przełóż całość do miseczki. 
  3. Na tej samej patelni na dużym ogniu podsmaż z obu stron każdy plaster karkówki. Ważne by mięso smażyło się krótko, ale intensywnie by włókna się "zamknęły" 
  4. Przygotuj miskę i wlej do niej colę, dodaj ketchup, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę podsmażonej cebuli z czosnkiem. Na cebuli ułóż płaty mięsa. Mięso przykryj pozostałą cebulą i całość zalej sosem. Na wierzch połóż 2-3 listki laurowe i opcjonalnie kilka kulek ziela angielskiego. Przykryj naczynie pokrywką.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Karkówkę w naczyniu pod przykryciem piecz przez ok. godzinę, aż będzie miękkie. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz mięso przez kolejne 10-15 minut, by ładnie zarumieniło się z wierzchu.

Tak przygotowana karkówka to prawdziwa uczta. Podaj ją z ziemniaczanym purée i ulubioną surówką - każdy poprosi o dokładkę. Smacznego i miłego gotowania!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: