Pstrąg łososiowy - przepis, który warto wypróbować. Ta ryba sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe

Szukasz niezwykle delikatnej w smaku ryby, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu? To zdecydowanie pstrąg łososiowy! Przepis na efektowną i smaczną potrawę, która jest świetną propozycją na obiadowe danie główne.

Ryby zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety. To nietrudne i szybkie rozwiązanie, ryby nie potrzebują długiej obróbki termicznej, a ich samo ich przygotowanie również nie powinno zabrać dużo czasu, szczególnie gdy kupujemy gotowe do przyrządzenia filety.

Szukasz przepisu na pyszną rybę? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Pstrąg łososiowy – przepis, który wychodzi nawet amatorom. Wypróbuj go i zaskocz domowników

Pstrąg łososiowy przypomina w smaku tradycyjnego łososia. Ta ryba nie wymaga mocnego doprawiania, dobrze czuje się w towarzystwie soli i pieprzu. Warto, zamiast tradycyjnego pieprzu wybrać pieprz cytrynowy, który nada rybie nieco orzeźwiającego aromatu.

Składniki:

  • 2 duże płaty pstrąga łososiowego
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • plasterki cytryny
  • olej

Pierogi z mięsem mielonymPierogi z mięsem mielonym to świetny pomysł na smaczny obiad

Przygotowanie:

Rybę umyj, osusz, a każdy płat pokrój na 3-4 mniejsze kawałki. Pstrąga oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące i usuń jej nadmiar. Olej podgrzej, a kiedy zrobi się gorący, wyłóż na niego kawałki ryby. Smaż z obu stron na złoty kolor. Staraj się jednak unikać zbyt długiego trzymania ryby na patelni, przesmażona straci swoją sprężystość.

Z czym podawać pstrąga łososiowego? Wybierz ulubione dodatki

Usmażone kawałki pstrąga łososiowego udekoruj plastrami cytryny. Ryba będzie świetnie komponować się z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami. Będzie także świetnym dodatkiem do kanapek. Warto spróbować pstrąga łososiowego również w tej wersji. Jeśli szukamy natomiast pomysłu na imprezową przystawkę, usmażone kawałki ryby można owinąć w ciasto francuskie i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Będą świetną przekąską, która z pewnością zachwyci gości.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: