Ryby zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety. To nietrudne i szybkie rozwiązanie, ryby nie potrzebują długiej obróbki termicznej, a ich samo ich przygotowanie również nie powinno zabrać dużo czasu, szczególnie gdy kupujemy gotowe do przyrządzenia filety.
Szukasz przepisu na pyszną rybę? Sprawdź Gazeta.pl
Pstrąg łososiowy przypomina w smaku tradycyjnego łososia. Ta ryba nie wymaga mocnego doprawiania, dobrze czuje się w towarzystwie soli i pieprzu. Warto, zamiast tradycyjnego pieprzu wybrać pieprz cytrynowy, który nada rybie nieco orzeźwiającego aromatu.
Składniki:
Przygotowanie:
Rybę umyj, osusz, a każdy płat pokrój na 3-4 mniejsze kawałki. Pstrąga oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące i usuń jej nadmiar. Olej podgrzej, a kiedy zrobi się gorący, wyłóż na niego kawałki ryby. Smaż z obu stron na złoty kolor. Staraj się jednak unikać zbyt długiego trzymania ryby na patelni, przesmażona straci swoją sprężystość.
Usmażone kawałki pstrąga łososiowego udekoruj plastrami cytryny. Ryba będzie świetnie komponować się z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami. Będzie także świetnym dodatkiem do kanapek. Warto spróbować pstrąga łososiowego również w tej wersji. Jeśli szukamy natomiast pomysłu na imprezową przystawkę, usmażone kawałki ryby można owinąć w ciasto francuskie i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Będą świetną przekąską, która z pewnością zachwyci gości.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.