Czasy PRL-u nie były okresem obfitującym w produkty, także spożywcze. Nasze mamy i babcie były jednak w stanie wyczarować pyszne desery i potrawy, których smaki pamiętamy do dziś. Chętnie do nich wracamy, ponieważ emanują swoją prostotą i smakują wyśmienicie.
Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na kilkugodzinne pieczenie, możemy zrobić ziemniaczki. Doskonały smak i bardzo proste wykonanie to niewątpliwe atuty tego przepisu. Deser ten to małe kuleczki, obtoczone w wiórkach kokosowych, składające się z herbatników, masy czekoladowej, bakalii. W zasadzie możemy użyć wszystkiego, co mamy pod ręką, a co jest słodkie, daje się pokruszyć i można z tego zrobić małą kuleczkę. Ziemniaczki nadają się na słodką przekąskę, a dzieci bardzo lubią nie tylko je jeść, ale też przygotowywać. Niesamowitą frajdą jest mieszanie i lepienie małych kulek. Przedstawiamy przepis na sentymentalny powrót do lat dzieciństwa.
Ziemniaczki (bajaderki) to jedne z prostszych "ciastek", które są przygotowywane głównie z resztek ciast. Ciasteczka z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub po prostu kakao albo cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane bakalie i herbatniki, co wzbogaca nie tylko o smaki i aromaty, ale też różnorodne tekstury.
Składniki:
(na ok.30 sztuk)
Wykonanie:
1. Herbatniki pokruszyć, wsypać do miski. Możemy też delikatnie pokruszyć je w blenderze.
2. W średniej misce łączymy mikserem masło i cukier puder, dodajemy herbatniki, kakao i posiekane orzechy, rodzynki, dżem oraz aromat rumowy – jeśli lubimy. Wszystko łączymy na jednolitą masę.
3. Wkładamy na około 20 minut do lodówki, aż masa delikatnie stwardnieje.
4. Z gotowej kakaowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
5. Obtaczamy je w wiórkach i układamy na talerzu lub w pojemniku.
6. Ciasteczka ziemniaczki schładzamy w lodówce przez kilka godzin (jeśli zależy nam na czasie, możemy umieścić je nawet w zamrażarce) - im są twardsze, tym lepsze.
Zobacz też: Babcine desery, jak za dawnych lat, które łatwo zrobisz samodzielnie - mamy przepisy!