Ciasteczka ziemniaczki - przepis na szybki i pyszny deser z czasów PRL-u

U większości z nas ten deser wywołuje wspomnienia z okresu PRL-u. Ciasteczka zdobyły popularność w tych trudnych czasach, ponieważ były one tanie i szybkie w wykonaniu. Ciasteczka ziemniaczki, niekiedy zwane też bajaderkami, to najprostsze do wykonania ciastka. Nie trzeba ich piec, a przygotowanie trwa dosłownie parę chwil. Przedstawiamy przepis na ciasteczka, które idealnie sprawdzają się nie tylko na przyjęciach, ale też na co dzień.

Jak przygotować ciastka ziemniaczki?

Czasy PRL-u nie były okresem obfitującym w produkty, także spożywcze. Nasze mamy i babcie były jednak w stanie wyczarować pyszne desery i potrawy, których smaki pamiętamy do dziś. Chętnie do nich wracamy, ponieważ emanują swoją prostotą i smakują wyśmienicie. 

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na kilkugodzinne pieczenie, możemy zrobić ziemniaczki. Doskonały smak i bardzo proste wykonanie to niewątpliwe atuty tego przepisu. Deser ten to małe kuleczki, obtoczone w wiórkach kokosowych, składające się z herbatników, masy czekoladowej, bakalii. W zasadzie możemy użyć wszystkiego, co mamy pod ręką, a co jest słodkie, daje się pokruszyć i można z tego zrobić małą kuleczkę. Ziemniaczki nadają się na słodką przekąskę, a dzieci bardzo lubią nie tylko je jeść, ale też przygotowywać. Niesamowitą frajdą jest mieszanie i lepienie małych kulek. Przedstawiamy przepis na sentymentalny powrót do lat dzieciństwa.

Blok czekoladowyLista: ciasta i desery z PRL-u. Smaki dzieciństwa w słodkiej odsłonie

Przepis na ciasteczka ziemniaczki

Ziemniaczki (bajaderki) to jedne z prostszych "ciastek", które są przygotowywane głównie z resztek ciast. Ciasteczka z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub po prostu kakao albo cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane bakalie i herbatniki, co wzbogaca nie tylko o smaki i aromaty, ale też różnorodne tekstury.

Zobacz wideo Sprawdź prosty przepis:

Składniki:

(na ok.30 sztuk)

  • 3 paczki herbatników
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki dżemu (np. śliwkowego)
  • rodzynki
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • kilka łyżek ulubionych orzechów
  • aromat rumowy (opcjonalnie)

Jabłka w cieście z cynamonemJabłka w cieście z cynamonem, czyli smacznie jak u babci!

Wykonanie:

1. Herbatniki pokruszyć, wsypać do miski. Możemy też delikatnie pokruszyć je w blenderze.

2. W średniej misce łączymy mikserem masło i cukier puder, dodajemy herbatniki, kakao i posiekane orzechy, rodzynki, dżem oraz aromat rumowy – jeśli lubimy. Wszystko łączymy na jednolitą masę.

3. Wkładamy na około 20 minut do lodówki, aż masa delikatnie stwardnieje.

4. Z gotowej kakaowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

5. Obtaczamy je w wiórkach i układamy na talerzu lub w pojemniku. 

6. Ciasteczka ziemniaczki  schładzamy w lodówce przez kilka godzin (jeśli zależy nam na czasie, możemy umieścić je nawet w zamrażarce) - im są twardsze, tym lepsze.

Zobacz też: Babcine desery, jak za dawnych lat, które łatwo zrobisz samodzielnie - mamy przepisy!

Więcej o: