Jak będzie wyglądała święconka w 2022 roku? Z pewnością wiele osób skompletuje tradycyjne wyposażenia koszyczka, które będzie potem konsumowane podczas wielkanocnego śniadania. Bardzo ważne jest jednak co innego: w poprzednich dwóch latach sytuacja pandemiczna nie pozwoliła na to, aby można było poświęcić pokarmy w kościele, czyli w tradycyjny sposób. W 2022 r. prawdopodobnie znów będzie okazja do tego, by w Wielką Sobotę udać się ze święconką do świątyni.
Oczywiście warto zadbać przy tym o to, żeby koszyczek doskonale się prezentował, był przybrany gałązkami zimozielonych roślin i przykryty białą serwetką. Lista pokarmów wewnątrz również musi się zgadzać. Okazuje się jednak, że w różnych regionach kraju praktykuje się nieco odmienne podejście do zawartości koszyczka. Czasami występują tu także bardzo silne zwyczaje rodzinne.
Właściwie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak powinna wyglądać święconka wielkanocna. Skąd jednak wziął się zwyczaj święcenia pokarmów? Niekiedy wskazuje się, że bardzo ważne były w tym przypadku jeszcze wierzenia pogańskie. W zamierzchłych czasach miano poprzez składanie ofiar z pokarmów czcić nadejście wiosny.
W praktyce jest to jednak dość daleka perspektywa i lepiej jest zwyczaj święcenia pokarmów wywodzić ze średniowiecza. W Polsce miał się pojawić w XIII w. Oprócz Polski zwyczaj ten praktykowany jest m.in. w Austrii, Słowenii i niektórych częściach Niemiec.
Czego nie może zabraknąć w koszyczku? Co zabrać na święconkę? Istnieje pewna grupa produktów, co do których mamy pewność, że powinny się tu znaleźć Chodzi przede wszystkim o:
Co do święconki? Czasami do koszyczka wkłada się także mniej typowe produkty. Będą to choćby:
Bardzo ważne jest także przybranie koszyka zielonymi gałązkami (np. bukszpanu, barwinka), które symbolizują budzącą się do życia przyrodę. Oczywiście nie bez znaczenia jest też to, że pięknie się prezentują.
Co wkładamy do koszyczka na święconkę? Tradycja nakazuje, aby w środku znalazło się jajko ugotowane na twardo. Bardzo często jednak obok niego występują barwne pisanki, kraszanki lub wyklejanki. W każdym razie chodzi o wielkanocne jajka, które zdobi się specjalnymi technikami. Chyba najbardziej popularne jest ich malowanie w łuskach z cebuli, dębowej korze lub wyciągu ze skiełkowanego zboża.
Zobacz też: Jajka faszerowane łososiem - poznaj wyjątkowe przepisy na jajka z rybą