Omlet zebra - przepis na wyjątkową wersję popularnego dania. Pamiętaj o podziale masy na dwie części

Szukasz pomysłu na pożywne i smaczne śniadanie? To danie może spełnić twoje wymagania. Przepis na omlet zebrę jest prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Podawaj go z ulubionymi owocami lub kremem czekoladowym.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Omlet zebra to wyjątkowa wersja popularnego dania. Wyróżnia się smakiem i wyglądem. Ciasto przypomina paskowane futro zwierzęcia. Przygotowywanie tej potrawy może być ciekawym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Omlet idealnie nada się na pierwszy posiłek i zaaplikuje nam dużo energii do działania. To zaczynamy zabawę! 

Przepis na omlet zebrę. Potrzebne składniki

Produkty, których użyjesz do zrobienia śniadania to:

  • 3 jajka, 
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki mąki,
  • łyżka kakao,
  • oliwa do smażenia,
  • łyżka syropu daktylowego lub klonowego (można je zastąpić miodem bądź rozpuszczonym brązowym cukrem).

Przepis na omlet zebrę. Danie przygotujesz w kilkanaście minut

  1. Ubij białka na sztywno.
  2. Żółtka zmiksuj z syropem daktylowym (klonowym) na puszystą masę.
  3. Dodaj mąkę. Zmniejsz obroty miksera do minimum, dzięki czemu delikatnie połączysz składniki.
  4. Do masy dołóż pianę z białek. Wymieszaj wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto nie straci wtedy swojej objętości.
  5. Zawartość podziel na dwie części. Do jednej dosyp łyżkę kakao. Delikatnie wymieszaj.
  6. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wlej część masy białej. Kiedy będzie już dobrze rozprowadzona, bezpośrednio na nią dolej masę czarną. Rób tak na przemian.
  7. Omlet zebrę smaż pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby przerzuć danie na drugą stronę. Po minucie zdejmij patelnię z ognia.

Danie możesz podawać z masłem orzechowym, czekoladą do smarowania lub z serkiem waniliowym. Bardzo dobrze komponuje się z owocami, na przykład malinami, bananami lub borówkami. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA