Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser
Omlet zebra to wyjątkowa wersja popularnego dania. Wyróżnia się smakiem i wyglądem. Ciasto przypomina paskowane futro zwierzęcia. Przygotowywanie tej potrawy może być ciekawym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Omlet idealnie nada się na pierwszy posiłek i zaaplikuje nam dużo energii do działania. To zaczynamy zabawę!
Przepis na omlet zebrę. Potrzebne składniki
Produkty, których użyjesz do zrobienia śniadania to:
- 3 jajka,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki mąki,
- łyżka kakao,
- oliwa do smażenia,
- łyżka syropu daktylowego lub klonowego (można je zastąpić miodem bądź rozpuszczonym brązowym cukrem).
Przepis na omlet zebrę. Danie przygotujesz w kilkanaście minut
- Ubij białka na sztywno.
- Żółtka zmiksuj z syropem daktylowym (klonowym) na puszystą masę.
- Dodaj mąkę. Zmniejsz obroty miksera do minimum, dzięki czemu delikatnie połączysz składniki.
- Do masy dołóż pianę z białek. Wymieszaj wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto nie straci wtedy swojej objętości.
- Zawartość podziel na dwie części. Do jednej dosyp łyżkę kakao. Delikatnie wymieszaj.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą wlej część masy białej. Kiedy będzie już dobrze rozprowadzona, bezpośrednio na nią dolej masę czarną. Rób tak na przemian.
- Omlet zebrę smaż pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby przerzuć danie na drugą stronę. Po minucie zdejmij patelnię z ognia.
Danie możesz podawać z masłem orzechowym, czekoladą do smarowania lub z serkiem waniliowym. Bardzo dobrze komponuje się z owocami, na przykład malinami, bananami lub borówkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.