Więcej przepisów na pyszne dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zapiekanki makaronowe to idealny pomysł na obiad, który będzie smakował całej rodzinie i przy okazji pozwoli wyczyścić lodówkę z zalegających warzyw czy innych produktów. Dziś mamy dla ciebie sprawdzony przepis na zapiekankę, która swój smak zawdzięcza serom - pleśniowemu, takiemu jak camembert lub brie, oraz delikatnej mozzarelli. Taki obiad znika z talerzy w kilka chwil, a ty wcale nie napracujesz się podczas gotowania. Nie ma na co czekać, zaczynajmy.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - przepis na ucztę w duchu zero waste
Potrzebne składniki:
(możesz je oczywiście dowolnie modyfikować i zmieniać proporcje - gotowanie to przecież dobra zabawa)
- 2 filety z piersi kurczaka
- ok. 150 - 200 g makaronu (rurki, świderki lub kokardki)
- 100 - 150 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów w zalewie (8-10 kawałków)
- 80 g sera camembert lub innego pleśniowego (camembert nadaje się najlepiej, ponieważ jest kremowy i nie przytłoczy smakiem pozostałych składników)
- 100 g mozzarelli
- 100 ml śmietanki kremówki
- opcjonalnie: kilka kawałków brokuła, cukinii lub innych ulubionych warzyw
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, curry
Zapiekanka makaronowa - sposób wykonania
- Zacznij od przygotowania kurczaka. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj ulubione przyprawy w tym koniecznie płaską łyżeczkę curry, dokładnie natrzyj mięso i odstaw na chwilę do lodówki.
- Wybrany makaron wsyp na osolony wrzątek. Chwilę go gotuj, by był nieco twardszy niż al dente. Następnie odcedź.
- Na głębokiej patelni lub w garnku z szerokim dnem rozgrzej 2 łyżki oleju i chwilę obsmaż kurczaka. Następnie dodaj przeciśnięty czosnek, pokrojone suszone pomidory oraz szpinak, a także pozostałe warzywa, jeśli ich używasz (brokuła należy wcześniej obgotować). Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Następnie zdejmij składniki z patelni i przełóż je do makaronu.
- Na patelnię, na której smażył się kurczak z warzywami, wlej śmietankę i dodaj pokrojony ser camembert oraz ok. 40 g startej mozzarelli. Dopraw pieprzem i duś chwilę, aż sery się rozpuszczą i utworzą gęsty, aksamitny sos.
- Do sosu przełóż pozostałe składniki razem z makaronem. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku solą, ostrą i słodką papryką. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wierzch posyp resztą startej mozzarelli.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Zapiekankę piecz przez ok. 15-20 minut.
Taki obiad to prawdziwe mistrzostwo. Świetnie syci i dodaje energii na długie godziny. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad - zainspiruj się naszą zapiekaną makaronową z kurczakiem. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.