Sos winegret - przepis na bazie oleju i octu. Użyj jednego składnika, by nieco zmienić smak sosu

Czy istnieje bardzo dobry dodatek do sałatek lub mięs? Oczywiście, że tak. Jest to sos winegret. Przepis można urozmaicić miodem lub musztardą. Dzięki tym składnikom dania zyskają ciekawy smak.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Nie chcesz wykorzystywać majonezu do sałatek? Zastąpić go możesz jednym popularnym dipem. Przedstawiamy więc sos winegret. Przepis jest szybki i prosty. Zrobisz go w kilka minut. Od razu polej nim surówkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dip nada jej wyjątkowego wyrazu.

Sos winegret. Przepis rodem z Francji

Wyruszmy w kulinarną podróż do kraju ślimaków i żabich udek. To właśnie tam wymyślono jeden z najbardziej popularnych dipów. Głównymi składnikami są oliwa oraz ocet (czasem zastępuje się go sokiem z cytryny) w proporcji 3:1. Należy je ubić tak, by były umiarkowanie gęste. Zainteresować was może fakt, skąd wzięła się nazwa. Sos winegret otrzymał takie miano ze względu na jeden produkt - ocet. W języku francuskim oznacza on vinaigre. 

Sos winegret. Przepis na klasyczny dip

Do jego wykonania potrzebujesz:

  • 9 łyżek oliwy,
  • 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić?

  1. Wymieszaj ocet z solą i pieprzem. Dzięki temu szybciej się rozpuszczą.
  2. Dodaj olej i zmiksuj wszystko dokładnie do uzyskania pożądanej gęstości.

Sos winegret. Przepis z miodem

Zaopatrz się w:

  • 9 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki octu lub soku z cytryny,
  • łyżkę miodu,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Do octu (soku z cytryny) dosyp po sporej szczypcie soli i pieprzu.
  2. Dodaj miód i oliwę.
  3. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. 

Sos winegret. Przepis, który dał początek innym dipom

Sos winegret uznawany jest niejako za bazę do innych produktów tego typu. Od niego pochodzi między innymi zielony vinaigrette, który wzbogacony został filetami anchois, czosnkiem i zielonymi ziołami. Idealnie sprawdza się jako dodatek do wędlin oraz drobiu. Bardzo popularny jest również czerwony sos winegret. Do podstawowych składników dodaje się cebulę i przecier pomidorowy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.