Babeczki wielkanocne - przepis na świąteczne słodkości. Wystarczy kilka składników, aby je upiec

Babeczki wielkanocne do koszyczka możesz śmiało zrobić w domu. Wystarczą podstawowe produkty, lukier lub ozdoby aby wyglądały pięknie. To świetna zabawa dla całej rodziny.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Pieczenie wcale nie musi być trudne i pracochłonne. Nie trzeba mieć wielkich umiejętności aby zaskoczyć swoich bliskich smacznymi babeczkami. Jeśli masz dzieci to śmiało możecie zrobić to razem. Nasz przepis jest banalnie prosty, a babeczki wychodzą pulchne, soczyste i smaczne. Już dziś wypróbuj i przekonaj się sam. Do dzieła!

Zobacz wideo Wielkanocna zagroda z muffinkami

Czego potrzebujesz?

  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • olej lub roztopione masło (3/4 szklanki)
  • 2 jajka
  • szklanka mleka (temperatura pokojowa)

Babeczki wielkanocne wykonanie: 

  1. Na samym początku przygotuj foremki. Idealne będą takie na babeczki z dziurką po środku.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Następnie weź dużą miskę, wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i zacznij ubijać mikserem.
  4. W drugiej misce przygotuj składniki suche, czyli mąkę oraz proszek do pieczenia.
  5. Do jajek stopniowo zacznij dodawać mleko oraz olej lub masło. Cały czas miksuj.
  6. Następnie do całości dodaj przygotowane wcześniej suche składniki. Pamiętaj aby nie przestawać miksować.
  7. Wymieszaj całość.
  8. Przełóż tak przygotowane ciasto do foremek.
  9. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut.

Jak sprawić aby babeczki stały się wielkanocne?

Jeśli chcesz ozdobić swoje babeczki to możesz sięgnąć po własnoręcznie zrobiony lukier. Kupne ozdoby, posypki lub rozpuszczoną czekoladę. Pisaki ozdobne do wypieków będą świetną zabawą dla całej rodziny. To zależy od ciebie jak przyozdobisz swoje wielkanocne babeczki. Jeśli nie masz ochoty na zabawy to posyp cukrem pudrem. Będą równie pyszne i aromatyczne. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.