Mazurki wielkanocne. Przepisy gwiazd kulinariów. Makłowicz radzi, co dodać, jeśli ciasto jest za suche

Mazurki wielkanocne są obowiązkowym punktem na liście świątecznych potraw. Niektórzy (na przykład ja) czekają na nie nawet bardziej niż na wytrawne dania (chociaż żurek jest mocnym konkurentem). Szukacie inspirujących przepisów na te ciasta? Podrzucamy kilka propozycji od gwiazd kulinariów.

Więcej przepisów na świąteczne wypieki znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Kruchutkie ciasto, na nim słodka polewa (nie potrafię zdecydować, czy czekoladowa, czy jednak kajmakowa...?) i przeróżne dodatki, które są idealnym zwieńczeniem ciasta: migdały, suszone owoce, skórka pomarańczowa... Tak brzmi opis ciasta idealnego, ciasta, które jest na tyle wyjątkowe, że jemy je tylko raz w roku. Oto mazurek. Jak go zrobić, by wyszedł perfekcyjny? Najlepiej sięgnąć po któryś ze sprawdzonych przepisów polskich kucharzy. Niżej proponujemy kilka z nich.

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko

Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza

W jednym z odcinków swojego programu na YouTubie Robert Makłowicz podzielił się z widzami rodzinnym przepisem na mazurek wielkanocny, który piekła jego ciocia. Kruchy spód robi według tradycyjnych, podstawowych proporcji, czyli 300/200/100.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka

Składniki na masę:

  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 40 g prawdziwego kakao
  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • sól

Sposób przygotowania:

Do mąki pszennej dodajemy sól oraz żółtka. Następnie dosypujemy cukru pudru i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Najpierw siekamy wszystko nożem, a potem wyrabiamy palcami. Robert Makłowicz podpowiada, powołując się na zapiski cioci, która jest autorką przepisu, że gdyby ciasto okazało się za suche, może dodać 2-3 łyżki śmietany. Formujemy ciasto w kulę, powinno być elastyczne i nie przyklejać się do deski. Zawijamy je w folię i chowamy do lodówki na około pół godziny.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i odkrawamy kawałek na zrobienie wałeczka. Następnie rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto do formy i wylepiamy ją dokładnie. Z odciętego kawałka rolujemy cienki wałeczek i wylepiamy brzeg ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem. Zakrywamy je papierem do pieczenia i wsypujemy obciążenie, np. specjalne kamyczki ceramiczne albo zwykła fasola.

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C i pieczemy przez ok. 25 minut.

Robimy masę. Cukier rozpuszczamy z mlekiem, dodajemy kakao. Gotujemy na małym ogniu, pamiętamy o mieszaniu. Gdy masa zgęstniej, zdejmujmy z ognia i dorzucamy masło. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Potem dodajemy żółtka, laskę wanilii i szczyptę soli. Ucieramy, masa powinna zgęstnieć i trochę zblednąć. Wylewamy ją na upieczony spód i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przepis pochodzi z oficjalnego kanału Roberta Makłowicza.

 

Mazurek różany Rozkosznego

Przepis pochodzi z oficjalnego bloga Rozkosznego.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 2 żółtka

Składniki na masę:

  • 250 g mascarpone
  • 125 g konfitury z płatków róży lub róży w cukrze
  • 100 g konfitury z płatków róży
  • 80 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Robimy ciasto. Mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy pokrojone masło. Rozdrabniamy, a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto. Przenosimy do formy, nakłuwamy widelcem. Odstające brzegi zaginamy do środka. Znów wstawiamy do lodówki, tym razem na około godzinę.

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy spód około 25 minut.

Robimy masę. Mascarpone ucieramy z konfiturą do połączenia. 100 g konfitury rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Na to wykładamy zrobiony krem. Wierzch mazurka posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Mazurek serowy Ewy Wachowicz

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 ugotowane żółtka
  • łyżka śmietany
  • 100 g orzechów włoskich

Składniki na masę:

  • pół kilograma sera białego
  • 4 łyżki masła
  • pół szklanki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • sól
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Zaczynamy oczywiście od ciasta. Na stolnicy łączymy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier. Dodajemy masło i siekamy. Uformować kopczyk z wgłębieniem i tam wbić ugotowane żółtka oraz łyżkę śmietany. Mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Formujemy wałek, odcinamy mniej więcej 1/4. Resztę zagniatamy z orzechami. Przekładamy do woreczków i chowamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do foremki, a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.

Robimy masę. Ciepłe masło umieszczamy w misce i ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Powoli dodajemy żółtka. Dwukrotnie mielimy ser i dodajemy go do reszty składników. Miksujemy, wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli i łączymy z kremem. 

Wcześniej odciętą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej ozdoby (Ewa Wachowicz np. kwiatuszki i wstążki). Wykładamy na podpieczony spód masę z sera. Dekorujemy przygotowanymi ozdobami. Pieczemy w 180 stopnicach przez 45 minut. Mazurka można udekorować lukrem i skórką pomarańczową.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.