Naleśniki śniadaniowe Ewy Wachowicz. W takiej wersji jeszcze ich nie jedliście

Naleśniki to wbrew pozorom danie całkiem uniwersalne, nadające się nie tylko na obiad. Ewa Wachowicz tym razem poleca naleśniki śniadaniowe z jajkiem i serem żółtym. Zapewniamy, że w takiej wersji jeszcze ich nie jedliście: jajko sadzone na środku naleśnika wpływa na oryginalny smak tego przepysznego dania!

Naleśniki to danie, na które zawsze jest odpowiednia pora, także z rana. Jeśli tylko macie trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku rano, warto rozważyć naleśniki jako opcję na pożywne i pełnowartościowe śniadanie. Wypróbujcie ten przepis Ewy Wachowicz, a nie pożałujecie!

Zobacz wideo Przepis na naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Naleśniki z jajem i serem żółtym - potrzebne składniki

  • mąka - 1 szklanka;
  • jajka - 2 sztuki;
  • mleko - pół szklanki; 
  • woda mineralna - pół szklanki; 
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu ziołowego;
  • masło klarowane (potrzebne do posmarowania patelni).

Składniki potrzebne do nadzienia

  • ser żółty w plastrach;
  • jajka;
  • sól;
  • masło klarowane do smażenia;
  • szczypiorek;
  • kiełki buraka do dekoracji.

Naleśniki na śniadanie według Ewy Wachowicz - przygotowanie krok po kroku

  1. Mąkę przesiewamy do miski, rozbijamy jajka, wlewamy mleka.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, miksujemy. Wlewamy wodę, aby uzyskać konsystencję potrzebną do uzyskania ciasta naleśnikowego.
  3. Masło klarowane należy użyć do natłuszczenia patelni. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy pierwszą porcję ciasta i smażymy naleśnik po obu stronach. Na tej samej zasadzie przygotowujemy kolejne naleśniki, z tym że nie musimy już smarować patelni tłuszczem.
  4. Na maśle klarowanym robimy jajka sadzone, przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na środku każdego naleśnika umieszczamy plasterek złożony na pół. Na serze umieszczamy jajko sadzone; dekorujemy szczypiorkiem. Boki składamy do środka, częściowo przykrywając białko. Danie możemy udekorować kiełkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.