Naleśniki to danie, na które zawsze jest odpowiednia pora, także z rana. Jeśli tylko macie trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku rano, warto rozważyć naleśniki jako opcję na pożywne i pełnowartościowe śniadanie. Wypróbujcie ten przepis Ewy Wachowicz, a nie pożałujecie!
Zobacz wideo Przepis na naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Naleśniki z jajem i serem żółtym - potrzebne składniki
- mąka - 1 szklanka;
- jajka - 2 sztuki;
- mleko - pół szklanki;
- woda mineralna - pół szklanki;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu ziołowego;
- masło klarowane (potrzebne do posmarowania patelni).
Składniki potrzebne do nadzienia
- ser żółty w plastrach;
- jajka;
- sól;
- masło klarowane do smażenia;
- szczypiorek;
- kiełki buraka do dekoracji.
Naleśniki na śniadanie według Ewy Wachowicz - przygotowanie krok po kroku
- Mąkę przesiewamy do miski, rozbijamy jajka, wlewamy mleka.
- Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, miksujemy. Wlewamy wodę, aby uzyskać konsystencję potrzebną do uzyskania ciasta naleśnikowego.
- Masło klarowane należy użyć do natłuszczenia patelni. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy pierwszą porcję ciasta i smażymy naleśnik po obu stronach. Na tej samej zasadzie przygotowujemy kolejne naleśniki, z tym że nie musimy już smarować patelni tłuszczem.
- Na maśle klarowanym robimy jajka sadzone, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na środku każdego naleśnika umieszczamy plasterek złożony na pół. Na serze umieszczamy jajko sadzone; dekorujemy szczypiorkiem. Boki składamy do środka, częściowo przykrywając białko. Danie możemy udekorować kiełkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.